Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένεση 10 δισ. στην αγορά από το ΠΑΣΟΚ

Ρευστό 10 δισ. ευρώ θα ρίξει άμεσα στην αγορά το ΠΑΣΟΚ, εξοφλώντας οφειλές Δημοσίου προς τρίτους. Τι δήλωσε η Λ. Κατσέλη για φορολόγηση κερδών από μετοχές και ομόλογα στην κλίμακα. Μείωση συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη.

Ένεση 10 δισ. στην αγορά από το ΠΑΣΟΚ
Ένεση ρευστότητας ύψους 10 δισ. ευρώ προτίθεται να χορηγήσει στην αγορά άμεσα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, δανειζόμενη για να εξοφλήσει τις οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή προωθεί τη φορολόγηση κερδών από μετοχές και ομόλογα με ενιαία προοδευτική κλίματα για τα φυσικά πρόσωπα.

Η εκπρόσωπος του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκα Κατσέλη, σε ομιλία που πραγματοποίησε χθες ενώπιον επιχειρηματιών, χρηματιστών και διαχειριστών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να εξοφλήσει άμεσα τις οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ.

"Το Δημόσιο αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο μπαταχτσή της αγοράς", δήλωσε η κ. Κατσέλη η οποία συμπλήρωσε "είναι καλύτερο να δανειστούμε τώρα που οι αγορές ομολόγων επιτρέπουν φθηνό δανεισμό και να ενισχύσουμε άμεσα τη ρευστότητα της αγοράς παρά σε μερικούς μήνες".

Σημειώνεται ότι τα "φέσια" του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις (φαρμακευτικές, κατασκευαστικές, εταιρίες του δημόσιου τομέα) ξεπερνούν, όπως έχει καταγράψει το Euro2day, τα 9 δισ. ευρώ, κεφάλαια που λείπουν από την αγορά, πιέζοντας ασφυκτικά τη ρευστότητα σε πολλές επιχειρήσεις και σε κλάδους.

Η δήλωση της εκπροσώπου Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ συνεπάγεται ότι η διαδικασία εξόφλησης των οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές και τις εταιρίες εμπορίας ιατρικού εξοπλισμού μέσω έκδοσης ομολόγων και τιτλοποίησής τους από το Τ.Τ. θα "παγώσει".

Παράλληλα, η κ. Κατσέλη διευκρίνισε πως τα κέρδη υπεραξίας από μετοχές και ομόλογα θα φορολογηθούν στην ενιαία κλίμακα εισοδήματος, όπως και τα μερίσματα, αφού αφαιρεθούν ζημίες από αποτίμηση χαρτοφυλακίου μετοχών και ομολόγων. Αντίθετα, δεν υπήρξαν διευκρινίσεις για το αν θα φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα τα κέρδη από μετοχές και ομόλογα και για τα νομικά πρόσωπα.

Στόχος δημοσιονομικό πλεόνασμα 3 δισ. ετησίως από το 2010

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επιλέγοντας να δανειστεί μέσω έκδοσης ομολόγων από το Δημόσιο ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ θα αναγνωρίσει τα χρέη των νοσοκομείων και τις οφειλές του Δημοσίου στο δημόσιο χρέος, από την άλλη όμως θα εξοφλήσει με μετρητά τις επιχειρήσεις επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο και τις σχετικές εκπτώσεις.

Η προσωρινή αύξηση του δημόσιου χρέους θα αντιμετωπιστεί μέσω του στόχου του τριετούς προϋπολογισμού που θα καταρτίσει το ΠΑΣΟΚ και θα καταθέσει στην Κομισιόν μαζί με το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Στόχος του σχεδίου, όπως αποκάλυψε η κ. Κατσέλη, είναι η Ελλάδα να επιτυγχάνει από το 2010 δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης των 3 δισ. ευρώ ετησίως με στόχο να αρχίσει να μειώνεται το δημόσιο χρέος και κυρίως να δοθεί το σχετικό στίγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στις αγορές δημοσίου χρέους ώστε να αποκλιμακωθούν τα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Μείωση συντελεστή για αδιανέμητα κέρδη - αλλαγές στα κριτήρια ΤΕΜΠΜΕ

Η τομεάρχης Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ σε δήλωσή της στο Euro2day διευκρίνισε ότι ο συντελεστής για τα αδιανέμητα κέρδη θα μειωθεί από το 25% σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα προκειμένου να υπηρετήσει τη βασική κεντρική επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ που είναι η στήριξη της παραγωγικής βάσης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Για να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς θα υπάρξουν αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης δανείων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, ενώ όπως έχει ήδη αναγγελθεί θα συσταθεί ταμείο αναχρηματοδότησης επιχειρήσεων.

Τα κριτήρια χορήγησης δανείων από τις τράπεζες με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ θα αλλάξουν, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, ώστε να σταματήσουν τα δάνεια να γίνονται… καταθέσεις στην τράπεζα. "Οι επιχειρήσεις θα δανειοδοτούνται μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας αφού προσκομίζουν τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων ή εξοπλισμού", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη.

Η λειτουργία του Ταμείου Αναχρηματοδότησης θα ανοίξει την κάνουλα δανεισμού των τραπεζών για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω κρίσης.

Επιπλέον η κ. Κατσέλη διευκρίνισε πως θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα λόγω της υιοθέτησης της ενιαίας προοδευτικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα.

"Πού θα βρούμε τα λεφτά"

Για την υλοποίηση του κοινωνικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων θα χρειαστούν το 2010 επιπλέον 3 δισ. ευρώ, εκτίμησε η κ. Κατσέλη, σημειώνοντας ότι από την εξοικονόμηση δαπανών, την ενίσχυση των εσόδων και την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών προβλέπεται να εξασφαλιστούν 6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, 2 - 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστούν από την εξοικονόμηση δαπανών στο ευρύτερο Δημόσιο και κυρίως από τα μέτωπα των προμηθειών υγείας και από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τα 31 δισ. ευρώ των ανείσπρακτων σήμερα οφειλών προς το Δημόσιο υπολογίζεται ότι θα εξασφαλιστούν περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα θα προκύψουν από την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων. Η υποβολή από υπουργεία, ΟΤΑ και δημόσιους οργανισμούς προϋπολογισμών προγραμμάτων και η χρηματοδότηση βάσει των μετρήσιμων αποτελεσμάτων τους θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση δαπανών προοδευτικά μετά το 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v