Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αλλαγές του ΠΑΣΟΚ στο οικονομικό επιτελείο

Αναδόμηση… των οικονομικών υπουργείων ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ. Οι διασπάσεις σε ΥΠΑΝ, ΥΠΟΙΟ και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα νέα υπουργεία και τα πρόσωπα που "παίζουν" για το οικονομικό επιτελείο.

Οι αλλαγές του ΠΑΣΟΚ στο οικονομικό επιτελείο
Σχέδιο δραστικής αναδιάρθρωσης της σημερινής δομής των υπουργείων, και ιδιαίτερα αυτών που εποπτεύουν τομείς της οικονομίας, σχεδιάζει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προκειμένου το νέο υπουργικό σχήμα να υλοποιήσει ταχύτερα το πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξετάζει θετικά τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί από συμβούλους του για… αναδόμηση του συνόλου των σημερινών υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Κοινωνικής Απασχόλησης.

Οι εισηγήσεις προτείνουν τη διάσπαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο τομέας της ενέργειας θα αναδειχθεί αυτόνομο υπουργείο, το οποίο θα αναλάβει το "στοίχημα" να προωθήσει γρήγορα και αποτελεσματικά το σχέδιο "πράσινη ανάπτυξη" που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ.

Ο τομέας εμπορίου και οι υπόλοιπες αρμοδιότητες του ΥΠΑΝ θα περάσουν στο νέο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αποσπάται και επανασυστήνεται ως υπουργείο ο τομέας των οικονομικών (η Καραγεώργη Σερβίας και το Γενικό Λογιστήριο).

Τέλος, προβλέπεται η διάσπαση του κλάδου πρωτοβάθμιας υγείας από το υπουργείο Κοινωνικής Απασχόλησης και η επαναφορά του στο υπουργείο Υγείας ώστε να βρίσκονται υπό ενιαία εποπτεία δημόσια νοσοκομεία και ο τομέας περίθαλψης των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης.

Η οργανωτική δομή που προτείνουν για τον πυρήνα των οικονομικών υπουργείων οι σύμβουλοι του κ. Παπανδρέου αποσκοπεί στο να τρέξει αποτελεσματικότερα ο διπλός στόχος ανάπτυξης από τη μία και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων και περιστολής των δαπανών από την άλλη.

Τα πρόσωπα-"κλειδιά" του οικονομικού επιτελείου

Με τέτοια οργανωτική δομή τα πρόσωπα-κλειδιά για την αξιοπιστία των προεκλογικών δηλώσεων του ΠΑΣΟΚ θα είναι οι υπουργοί Οικονομικών και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αυτοί θα κληθούν να αναμορφώσουν άμεσα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να τονώσουν τα έσοδα και να πατάξουν το όργιο κερδοσκοπίας στον τομέα της υγείας, περικόπτοντας δαπάνες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι δύο υπουργοί θα αποτελέσουν τα… αμυντικά χαφ της ομάδας. Αυτοί δηλαδή που θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν εξαγγελίες για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, των μισθών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Για τον λόγο αυτό τις δύο θέσεις θα καταλάβουν στην ορατή περίπτωση που οι κάλπες της 4ης Οκτωβρίου δώσουν στο ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, πρωτοκλασάτα στελέχη με κυβερνητική εμπειρία και με επιτυχημένο βιογραφικό στις …ειδικές αποστολές.

Το ερώτημα που καίει, βέβαια, την αγορά είναι ποιος θα έχει τη θέση του επιτελικού χαφ.

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου την υπόθεση του κ. Λουκά Παπαδήμου αλλά και οι αναφορές του για πρόσωπα ευρείας αποδοχής και ειδικού βάρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό φωτογραφίζουν, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τις προδιαγραφές για τον νέο... τσάρο της οικονομίας.

Μετά την άρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, στη δημοσιότητα "παίζει" το όνομα της κ. Κλώνη - Πανουργιά. Με θητεία στη διεθνή τράπεζα και με ιστορικούς δεσμούς με την οικογένεια Παπανδρέου η κ. Κλώνη - Πανουργιά μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη;

Τα πάντα είναι ανοιχτά αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι παραπέμπουν με νόημα στον "πήχη" που έθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος για τη θέση. Από το ποιο πρόσωπο θα επιλεγεί τελικά για υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα κριθεί και ποιος θα αναλάβει να τρέξει το ισχυρότερο χαρτί του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή, ως νέος υπουργός Ενέργειας.

"Θα χάσουμε χρόνο", προειδοποιούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Στελέχη, πάντως, του ΠΑΣΟΚ έχουν προειδοποιήσει τον αρχηγό του κόμματος ότι ενδεχομένως να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην περίπτωση που επιλέξει να προχωρήσει άμεσα στην… αναδόμηση των οικονομικών υπουργείων.

Η διαδικασία διάσπασης υπουργείων είναι από μόνη της χρονοβόρος, ενώ η συνένωση τμημάτων με διαφορετική νοοτροπία, αποδοχές και σε κάποιες περιπτώσεις με συναρμοδιότητες θα προσθέσει έναν "πονοκεφάλο" στα τόσα άμεσα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v