Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΟΚ: Τα σχέδια για τις τράπεζες - "Βήμα"

Τη δημιουργία τραπεζών ειδικού σκοπού με στόχους την ενίσχυση του ρόλου του κράτους στην τραπεζική αγορά και την τόνωση του ανταγωνισμού σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ. Τι μέλλει γενέσθαι για ΑΤΕ, ΤΤ, Εθνική.

ΠΑΣΟΚ: Τα σχέδια για τις τράπεζες - Βήμα
Τη δημιουργία τραπεζών ειδικού σκοπού με στόχους την ενίσχυση του ρόλου του κράτους στην τραπεζική αγορά και την τόνωση του ανταγωνισμού σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα το "Βήμα".

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του κινήματος κ. Γ. Παπανδρέου κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα εφαρμόσει σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές το τραπεζικό σύστημα θα αποτελεί ισχυρό πυλώνα όπου το Δημόσιο θα έχει λόγο ώστε μέσα από τις τράπεζες που ελέγχει να μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική του για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το "Βήμα", το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να εξειδικευθεί η Αγροτική Τράπεζα στην πράσινη ανάπτυξη, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να γίνει η τράπεζα των φτωχών νοικοκυριών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων οργανισμός για τη χρηματοδότηση των δήμων. Επίσης, μέσω του ποσοστού που ελέγχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στην Εθνική Τράπεζα, στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, και στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης, θα επιχειρήσει παρεμβάσεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της οικονομίας με καλύτερους όρους για τις εταιρίες και τα νοικοκυριά, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ειδικότερα, στον σχεδιασμό του κ. Παπανδρέου προβλέπεται η μετατροπή της Αγροτικής σε τράπεζα ειδικού σκοπού με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη. Η τράπεζα σταδιακά θα εξειδικευθεί στη χρηματοδότηση όχι μόνο αμιγώς πράσινων επενδύσεων στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων κτλ. αλλά και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για καινοτόμες επενδύσεις που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, όπως π.χ. η έρευνα και κατασκευή νέας γενιάς ηλιακών συλλεκτών, χαμηλής κατανάλωσης συσκευών και άλλων.

Όσον αφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στόχος είναι να εξειδικευθεί περισσότερο στη χρηματοδότηση των εισοδηματικά ασθενέστερων νοικοκυριών, χώρος στον οποίο παραδοσιακά απευθύνεται. Με τον τρόπο αυτόν θα αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά που σήμερα είτε δεν χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες επειδή δεν διαθέτουν τα αναγκαία εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία είτε χρηματοδοτούνται με υψηλό κόστος γιατί θεωρούνται αφερέγγυα. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτόν θα ενισχυθεί επίσης και ο τραπεζικός ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, αναφέρεται στο δημοσίευμα. 

Στα σχέδια του κ. Παπανδρέου για το τραπεζικό σύστημα συμπεριλαμβάνεται επίσης η εξειδίκευση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στη χρηματοδότηση των δήμων μέσα από την έκδοση δημοτικών ομολόγων (municipal bonds) και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς. Αυτό εκτιμά ότι θα έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα στην οικονομία, καθώς τα κεφάλαια που θα αντλήσουν οι δήμοι θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κυρίως έργων υποδομής μικρότερης αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας.

Τέλος, αναφέρει το "Βήμα", το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει παρεμβάσεις στην τραπεζική αγορά για την ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσα από την Εθνική Τράπεζα. Ειδικότερα για την Εθνική, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση αντικατάσταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου. Η αλλαγή διοίκησης, σημειώνουν, θα πραγματοποιηθεί κατά τη γενική συνέλευση της τράπεζας την προσεχή άνοιξη στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v