Κούρταλης: Ζητούνται μέτρα τόνωσης οικονομίας

Την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί μετεκλογικά αναλύει ο Ε. Κούρταλης, πρόεδρος Ένωσης Κλωστοϋφαντουργών. Η ανάκαμψη θα έρθει από κατανάλωση, επενδύσεις, προσλήψεις. Τι προτείνει για τον κλάδο.

Κούρταλης: Ζητούνται μέτρα τόνωσης οικονομίας
Την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση που θα αναλάβει την τύχη της χώρας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα πρέπει να λάβει μέτρα τόνωσης για την οικονομία εξέφρασε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, κ. Ελευθέριος Κούρταλης.

"Η ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας θα ξεκινήσει από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν και πάλι τις προσλήψεις εργαζομένων. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται προηγουμένως να τονωθούν οι επενδύσεις και η κατανάλωση. Σε διαφορετική περίπτωση, και με τη συνέχιση του ίδιου τρόπου χρηματοδότησης της οικονομίας από τις τράπεζες, η ύφεση θα συνεχιστεί'. Αυτό δήλωσε ο κ. Κούρταλης και συνέχισε:

"Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει με κάθε κλάδο ξεχωριστά τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει προκειμένου να υπάρξει θεραπεία αυτών μέσα από τολμηρά μέτρα.

Σήμερα, η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει σταματήσει τις επενδύσεις, περιορίζει το προσωπικό της μέσα από απολύσεις και γενικότερα περικόπτει έξοδα. Οι πολιτικές όμως περιορισμού των εξόδων έχουν τα όριά τους και επιπλέον όσο αυτές συνεχίζονται τόσο θα επηρεάζεται πτωτικά η κατανάλωση. Αυτός ο σημερινός φαύλος κύκλος θα πρέπει να σπάσει".

Τι προτείνει για την κλωστοϋφαντουργία

Σύμφωνα με τον κ. Κούρταλη, τα προβλήματα στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο δεν προήλθαν από τη διεθνή οικονομική κρίση αλλά από αυτή εντάθηκαν. Τα κυριότερα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη διάσωση 85.000 θέσεων εργασίας είναι:

Πρώτον, θα πρέπει να ρυθμιστούν σε μακροπρόθεσμη βάση οι τραπεζικές υποχρεώσεις των εταιριών.

Δεύτερον, θα χρειαστεί να υπάρξει μείωση των επιτοκίων. Σήμερα, οι ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες επιβαρύνονται με 5% - 6%, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κόστος του χρήματος είναι λιγότερο από το μισό.

Και τρίτον, το κράτος θα πρέπει να επιδοτεί την απασχόληση και όχι την ανεργία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v