Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία: Crash test στις θέσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Τα καυτά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία εκτείνονται από την επερχόμενη ύφεση έως τη φοροδιαφυγή, θα κληθεί να αντιμετωπίσει με το "καλημέρα" η νέα κυβέρνηση. Ομοιότητες και διαφορές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην οικονομία.

Οικονομία: Crash test στις θέσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Τα καυτά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία εκτείνονται από την επερχόμενη ύφεση έως τη φοροδιαφυγή, θα κληθεί να αντιμετωπίσει με το "καλημέρα" η νέα κυβέρνηση… ξεχνώντας αρχικά τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θέλουν τον χρόνο τους για να αποδώσουν.

Ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους στο -0,3%, το δημοσιονομικό έλλειμμα κινείται -ήδη- άνω του 6% του ΑΕΠ, ο δανεισμός του Δημοσίου θα ξεπεράσει φέτος τα 60 δισ. ευρώ (δανειστήκαμε ήδη 56 δισ. ευρώ), ενώ οι εισπράξεις του δημοσίου βουλιάζουν καθημερινά και το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον ΦΠΑ.

Η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας οικονομίας κινείται σταθερά σε φθίνουσα πορεία, την ώρα που οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί και η Κομισιόν θέτουν εκ νέου θέμα Ασφαλιστικού και εργασιακού.

Η νέα κυβέρνηση, πριν καλά-καλά αναλάβει καθήκοντα, θα κληθεί από την Κομισιόν στο τέλος Οκτωβρίου να εκπονήσει τριετές σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος σε ποσοστό τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, ώστε να υποχωρήσει κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2012.

Τα οικονομικά προγράμματα των δύο κομμάτων εξουσίας, ακόμα και αν εφαρμοστούν άμεσα, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το ταμειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον η ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι τα σημαντικότερα μέτρα που προβλέπουν αφορούν στο κρίσιμο μέτωπο της φορολογίας.

Κοινός παρονομαστής των προγραμμάτων των δύο "μονομάχων" η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και η υπαγωγή περισσότερων εισοδημάτων στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις δίνει η Νέα Δημοκρατία, προοδευτική, ενιαία και τιμαριθμοποιημένη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και αύξηση της φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών των Ανωνύμων Εταιριών και των ΕΠΕ επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ.
 
Και τα δύο κόμματα, ωστόσο, συγκλίνουν στην άποψη ότι κάποτε πρέπει να καταργηθούν ορισμένα φορολογικά προνόμια, δηλαδή ρυθμίσεις που προβλέπουν αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων με συντελεστές χαμηλότερους από αυτούς που προβλέπει η φορολογική κλίμακα.

Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά των δύο κομμάτων στο θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Το κυβερνών κόμμα τάσσεται υπέρ της διατήρησης -και ενδεχομένως της βελτίωσης- του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, το οποίο επιβάλλεται με πολύ χαμηλό συντελεστή 0,1% στις αντικειμενικές αξίες των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλης οικοπέδων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, αφού όμως αφαιρεθεί ένα αφορολόγητο ποσό, κλιμακούμενο από 100.000 έως 230.000 ευρώ, από την αξία των κατεχόμενων κατοικιών.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι πρέπει να επανέλθει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος εφαρμοζόταν με πολύ υψηλότερα αφορολόγητα όρια, κλιμακούμενα από 243.600 έως 487.200 ευρώ, αλλά επιβάρυνε το σύνολο των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.λπ.) που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με συντελεστές από 0,3% έως 0,8%.

Οι προτάσεις των "μονομάχων"

Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτών, συνταξιούχων, ατομικών επιχειρήσεων, αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών, η Ν.Δ. προτείνει:


α) Μείωση του συντελεστή φορολόγησης 25% που αντιστοιχεί στο κλιμάκιο ετήσιου εισοδήματος από τις 12.000 έως τις 30.000 ευρώ, κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο από το 2010 έως το 2014, ώστε να πέσει στο 20%.

β) Μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

γ) Επανεξέταση φοροαπαλλαγών και κατάργηση αυτών που ευνοούν τους οικονομικά ισχυρούς.
 
δ) Αύξηση συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων ή κατάργηση ορισμένων διατάξεων που προβλέπουν αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων (για βουλευτές, δημοσίους υπαλλήλους, αθλητές, προπονητές κ.λπ.).

ε) Επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης για Ι.Χ., ακίνητα, σκάφη, πισίνες κ.λπ.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει: 

α) Καθιέρωση ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, δηλαδή κλίμακας με μεγάλο αριθμό φορολογικών κλιμακίων και συντελεστών φόρου και με ενιαίο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και μη μισθωτούς.

β) Τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας.

γ) Επανεξέταση φοροαπαλλαγών προς την κατεύθυνση της κατάργησης ή των περικοπών για τα υψηλά εισοδήματα.

δ) Κατάργηση των περισσότερων διατάξεων που προβλέπουν αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων (επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων, αμοιβών δικαστών, βουλευτών, αθλητών, προπονητών κ.λπ.) και υπαγωγή των εισοδημάτων αυτών στη φορολογική κλίμακα.

Στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων (Ανωνύμων Εταιριών, Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης, Ομορρύθμων Εταιριών, Ετερορρύθμων Εταιριών κ.λπ.)

Ν.Δ.: Μείωση του συντελεστή φορολόγησης 25% επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη των Α.Ε. και ΕΠΕ, κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο από το 2010 έως το 2014, ώστε να πέσει στο 20%.

ΠΑΣΟΚ: Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των Ανωνύμων Εταιριών, με τις γενικές διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή με συντελεστές φόρου από 25% έως 40%, από 32,5% που είναι σήμερα.

ΦΠΑ

Ν.Δ.: Καμία αύξηση ή μείωση συντελεστών.
ΠΑΣΟΚ : α) Επιβολή ΦΠΑ σε καζίνα, τράπεζες, εκπαιδευτήρια.
β) Καμία αύξηση ή μείωση συντελεστών.

Φορολογία ακινήτων

Ν.Δ.:
α) Διατήρηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που επιβάλλεται:
με συντελεστή 0,1% στην αξία της ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων, κατόπιν αφαίρεσης αφορολόγητου ποσού 100.000 - 200.000 ευρώ από την αξία των δηλωθεισών κατοικιών, με συντελεστές 0,1% στα ιδιοχρησιμοποιούμενα και 0,6% στα λοιπά ακίνητα των επιχειρήσεων, με συντελεστή 0,1% στα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της Εκκλησίας, των ιερών μονών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των ΟΤΑ και του Δημοσίου.

β) Διατήρηση των διατάξεων που προβλέπουν κατάργηση των φόρων γονικών παροχών και κληρονομιών και αντικατάστασή τους με τέλος συναλλαγής 1%.

ΠΑΣΟΚ:
α) Κατάργηση Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), για τον οποίο ίσχυαν αφορολόγητα όρια από 243.600 έως 487.200 ευρώ και συντελεστές από 0,3% έως 0,8%.

β) Eπαναφορά των φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής με υψηλότερα αφορολόγητα και με αυξημένους συντελεστές για τις μεγάλες περιουσίες.

γ) Αναμόρφωση των φόρων της ακίνητης περιουσίας και ενοποίησή τους σε έναν ενιαίο φόρο, τα έσοδα από τον οποίο θα αποδίδονται στην τοπική αυτοδιοίκηση.
 
δ) Λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη φορολόγηση ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρίες.

Φορολογικοί έλεγχοι - αντιμετώπιση φοροδιαφυγής

Ν.Δ.:
α) Εφαρμογή αντικειμενικού συστήματος διενέργειας φορολογικών ελέγχων από το 2010 μέσω της εισαγωγής του πληροφοριακού συστήματος ELENXIS, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στους εφοριακούς να πραγματοποιούν ελεγκτικές επαληθεύσεις και διασταυρώσεις στοιχείων εξ αποστάσεως, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

β) Δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα για διασταυρώσεις τόσο ως προς τις ασφαλιστικές όσο και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις.

γ) Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
 
δ) Δημιουργία βάσης δεδομένων στα πρότυπα του Τειρεσία. Θα καταγράφονται όλοι όσοι έχουν σοβαρές φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες και δεν θα μπορούν να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο.

ε) Εγκατάσταση συστήματος on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, έτσι ώστε να μπει οριστικό τέλος στο φαινόμενο των πλαστών τιμολογίων και της κλοπής ΦΠΑ.

στ) Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλες τις επιχειρήσεις.

ΠΑΣΟΚ:
α) Επαναφορά των ρυθμίσεων του Ν. 3220/2004 που προέβλεπαν την κατάργηση των φορολογικών προστίμων και την καθιέρωση συστήματος βαθμών ποινής (point system), βάσει του οποίου θα προσδιορίζονται με αντικειμενικό τρόπο τα αποτελέσματα κάθε φορολογικού ελέγχου.

β) Διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος φορολογίας TAXIS με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών, ώστε να διασταυρωθούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή - εισφοροδιαφυγή και να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των μη δηλωμένων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Φορολογικές διαδικασίες

Και τα δύο κόμματα εξουσίας συμφωνούν στη σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Εισοδηματική - επιδοματική πολιτική

Ν.Δ.:
α) "Πάγωμα" υψηλών μισθών και συντάξεων.

β) Χορήγηση εφάπαξ οικονομικών ενισχύσεων που οδηγούν σε μηνιαίες αυξήσεις
πολλαπλάσιες του πληθωρισμού για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
 
γ) "Πάγωμα" όλων των επιδομάτων στο Δημόσιο.

δ) Περικοπές στις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών του δημόσιου τομέα.

ε) Περικοπές 30% στις αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων για υπερωρίες και οδοιπορικά.
 
στ) Αναμόρφωση των κλιμακίων του ΕΚΑΣ, ώστε επιπλέον 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να λαμβάνουν σταθερά το επίδομα.

ζ) Αυξήσεις έως 20 ευρώ στα ποσά του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ.

ΠΑΣΟΚ:

α) Αυξήσεις μισθών και συντάξεων λίγο υψηλότερες του πληθωρισμού, δηλαδή περίπου 2% στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στα συνολικά ποσά των συντάξεων.

β) Περικοπές στις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών του δημοσίου τομέα.

γ) Κατώτατη σύνταξη 500 ευρώ τον μήνα για κάθε άτομο, συμπεριλαμβανομένων και των νοικοκυρών, και 950 ευρώ για τα ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων (σταδιακά ως το τέλος της τετραετίας).

δ) Σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού.
 
ε) Αναμόρφωση του ΕΚΑΣ και επέκτασή του σε επιπλέον 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
 
Αποκρατικοποιήσεις

Ν.Δ.: Συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, Καζίνα, ΛΑΡΚΟ κ.λπ.

ΠΑΣΟΚ: Διαπραγματεύσεις για την επιστροφή του κράτους στην Ο.Α., στον ΟΤΕ και στον Εμπορευματικό Σταθμό του Πειραιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v