Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: "Κόκκινο" για τιτλοποιήσεις - υβριδικά

Στοπ στις υβριδικές εκδόσεις βάζουν οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙ, καθώς απαιτούν από τις τράπεζες το core κεφάλαιο να μην εμπεριέχει δανεισμό. Απροθυμία από επενδυτές για τιτλοποιήσεις. Στα ομολογιακά στρέφονται οι τράπεζες.

Τράπεζες: Κόκκινο για τιτλοποιήσεις - υβριδικά
Στοπ στις υβριδικές εκδόσεις βάζουν οι αυστηροί κανόνες της Βασιλείας ΙΙ, καθώς απαιτούν από τις τράπεζες το core κεφάλαιο να μην εμπεριέχει δανεισμό, ενώ την ίδια στιγμή "απροθυμία" παρατηρείται από την πλευρά των επενδυτών και στις τιτλοποιήσεις, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των υγιών χαρτοφυλακίων έχει ήδη τιτλοποιηθεί και απομένει προς διάθεση τμήμα "αμφιβόλου" ποιότητας.

Εξ ου και οι ελληνικές τράπεζες -όχι όλες- προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε μαζικές εκδόσεις απλών ομολογιακών δανείων καταβάλλοντας υψηλότερο (σε σχέση με τις τιτλοποιήσεις και τα cover bonds) κουπόνι.

"Η ανάγκη για ρευστότητα συνεχίζει να υφίσταται και το μοναδικό εργαλείο, επί του παρόντος δεδομένων των παραπάνω παραμέτρων, είναι τα ομολογιακά, μολονότι η τιμολόγησή τους είναι ακριβότερη", τονίζει στο euro2day αρμόδιο στέλεχος τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τους υβριδικούς τίτλους είναι πλέον απαγορευτικοί από τους νέους κανόνες εποπτείας και σταδιακά οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην επαναγορά τους με ίδια κεφάλαια και όχι μέσω δανεισμού. Γι' αυτό και εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2009 αναμένονται αυξήσεις κεφαλαίου.

Ακριβές και οι καλυμμένες ομολογίες

Πολύπλοκη με αιχμή την τιμολόγηση είναι και η έκδοση καλυμμένων ομολογιών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες που δύνανται να προχωρήσουν σε άμεση, από τη μητρική, έκδοση cover bonds είναι η Εθνική Τράπεζα και η Marfin Popular Bank και με χαμηλότερη τιμολόγηση.

Αναλυτικά, οι δύο αυτές τράπεζες κατά την έκδοση των ομολογιακών δανείων είχαν ενημερώσει τους ομολογιούχους ότι σχεδιάζουν την έκδοση καλυμμένων ομολογιών από τη μητρική τράπεζα.

Αντίθετα, ορισμένες ιδιωτικές τράπεζες δεν είχαν επισημάνει το ενδεχόμενο αυτό και σήμερα αναγκάζονται να εκδώσουν καλυμμένες ομολογίες μέσω εταιριών ειδικού σκοπού (SPV) με αυξημένη τιμολόγηση!

"Για να πραγματοποιήσεις έκδοση καλυμμένων ομολογιών πρέπει να πουλήσεις στοιχεία του ενεργητικού, πράξη που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άμεσα η Εθνική θα εκδώσει καλυμμένες ομολογίες όπως και η Marfin, ενώ οι άλλες τράπεζες θα το πράξουν μέσω των SPVs με υψηλότερη τιμολόγηση.


Τι έχουν πάρει

Μόλις τις τελευταίες μέρες ο όμιλος της Eurobank άντλησε από ομολογιακή έκδοση κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 750 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 500 εκατ. ευρώ, με τα προσφερόμενα ποσά να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Η Εθνική προς το παρόν δεν προχωρά σε έκδοση ομολογιακού δανείου καθώς άντλησε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε και στην επαναγορά μεγάλου μέρους (1 δισ. ευρώ) των υβριδικών τίτλων που είχε εκδώσει. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα θα κάνει χρήση των καλυμμένων ομολογιών αντλώντας κεφάλαια 2 δισ. ευρώ.

Καλυμμένες ομολογίες και για την Alpha Bank, η οποία ήταν η μόνη ελληνική τράπεζα που τον Απρίλιο του 2008 προχώρησε σε έκδοση ύψους 2 δισ. ευρώ. Το συνολικό της πρόγραμμα (καλυμμένων ομολογιών) ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ. Καλυμμένες ομολογίες θα αντλήσει και η Eurobank και το ποσό προσδιορίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ.


Ομολογιακά προ θέρους

Η Eurobank βγήκε, σε μία ασταθή περίοδο, στις ξένες αγορές και άντλησε 500 εκατ. ευρώ με σχετική υψηλή τιμολόγηση. Στην ίδια κατεύθυνση είχε κινηθεί και ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς που άντλησε στις αρχές του καλοκαιριού 500 εκατ. ευρώ από έκδοση απλού ομολογιακού δανείου (senior) με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v