Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπουν για ελληνική οικονομία ETE, Alpha

Παρά την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας Εθνική και Alpha Bank βλέπουν τα δύσκολα μπροστά για την ελληνική οικονομία. Τι προβλέπουν για ΑΕΠ και τι μέτρα εισηγούνται.

Τι προβλέπουν για ελληνική οικονομία ETE, Alpha
Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπουν για το β΄ εξάμηνο της χρονιάς η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank όπου η δεύτερη συνιστά και μέτρα για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Η Εθνική στην έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα εξαμήνου προβλέπει ότι διεθνώς η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί στο δεύτερο μισό του 2009.

Εκτιμά δε ότι αυτό είναι πιθανόν να συμβεί από το τρέχον γ΄ τρίμηνο, ενώ για το σύνολο του 2010 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να κυμανθεί στο 1,5% - 2,5%.

Για την ελληνική οικονομία αναμένει αρνητική ανάπτυξη υπό το βάρος της εξασθένησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου.

Η έκθεση της Εθνικής σημειώνει πως το ΑΕΠ θα επηρεαστεί και από την επιταχυνόμενη κάμψη των εσόδων από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, τάση που προς το παρόν δεν προκύπτει από την πορεία της τουριστικής κίνησης.

Η Alpha, από την πλευρά της, θεωρεί ότι στο σύνολο του έτους η Ελλάδα θα εμφανίσει μείωση του ΑΕΠ έως 0,5%.

Σημειώνει δε ότι βασικός παράγοντας, που θα προσδιορίσει το τελικό αποτέλεσμα, είναι η εξέλιξη της δραστηριότητας στον τομέα του τουρισμού.

Επίσης, η διαφαινόμενη βελτίωση των δεικτών της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο δεύτερο τρίμηνο 2009, αν συνεχισθεί και τα επόμενα τρίμηνα, θα δώσει ώθηση στην οικονομία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009 και το 2010.

H Alpha Bank προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που συνεπάγεται για την ανάπτυξη της Ελλάδος η μεγάλη ανισορροπία, η οποία χαρακτηρίζει τη δημοσιονομική της διαχείριση, σημειώνει ότι απαιτούνται μέτρα όπως:

H βελτίωση του φορολογικού συστήματος της χώρας ώστε να γίνει δυνατή η αποτελεσματική είσπραξη των φόρων και η δραστική μείωση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Και η εξυγίανση και εκλογίκευση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων της χώρας καθώς και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v