Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Χριστοδούλου: Η συζήτηση φέρνει αύξηση τιμών

”Η πολύ συζήτηση γύρω από τις ανατιμήσεις είναι ο βασικός κίνδυνος για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού και όχι οι αυτές καθαυτές ανατιμήσεις στα καύσιμα”, δήλωσε σήμερα ο Τ. Χριστοδούλου.

Τ. Χριστοδούλου: Η συζήτηση φέρνει αύξηση τιμών
του Σταμάτη Ζησίμου

”Η πολύ συζήτηση γύρω από τις ανατιμήσεις είναι ο βασικός κίνδυνος για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού και όχι οι αυτές καθαυτές ανατιμήσεις στα καύσιμα”.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κ. Ευθύμιος Χριστοδούλου, ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ζήτησε από τα ΜΜΕ να χαμηλώσουν τους τόνους γύρω από το θέμα των ανατιμήσεων στα καύσιμα.

Ο ίδιος σημείωσε, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί αυξήσεις στα βιομηχανικά προϊόντα, αφού η προ φόρων τιμή του Μαζούτ είναι στα 145 ευρώ ανά τόνο, δηλαδή στα ίδια επίπεδα που ήταν το 2002 και το 2003.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχονται τα Ελληνικά Διυλιστήρια περί κερδών, σημείωσε ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Eurostat, δεν είναι συγκρίσιμα με τα Διυλιστήρια των άλλων χωρών, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο ευθύνες στο υπουργείο Ανάπτυξης, για την αποστολή λανθασμένων στοιχείων.

Διευκρίνισε, ότι το τελευταίο διάστημα η διεθνής τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 150 δολάρια το χιλιόλιτρο, κάτι που μετατρέπεται σε αύξηση 10 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο.

Αναφερόμενος περί κερδοσκοπίας, τόνισε ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες εκμεταλλεύονται τη γενικότερη φιλολογία περί ανατιμήσεων και όσο το θέμα κουβεντιάζεται τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις.

Αναφερόμενος στα κέρδη των διυλιστηρίων, επισήμανε ότι οι αποδόσεις είναι μεσαίου επιπέδου, ενώ για το θέμα των εισαγωγών υγρών καυσίμων, οι οποίες είναι περιορισμένες, σημείωσε πως δεν γίνονται εκτεταμένες εισαγωγές, επειδή οι ελληνικές τιμές είναι ελκυστικές.

Στο μεταξύ σήμερα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης, η τιμή της αμόλυβδης σημείωσε νέα άνοδο και διαμορφώνεται στα 84,1 λεπτά ανά λίτρο, από 82,8 λεπτά την περασμένη εβδομάδα.

Εξάλλου, ο γενικός διευθυντής εφοδιασμού και εμπορίας των ΕΛΠΕ Απόστολος Ριζάκος, χαρακτήρισε τις υψηλές τιμές των καυσίμων ως συγκυριακό φαινόμενο, επισημαίνοντας πως αναμένεται στο επόμενο διάστημα η διόρθωσή τους.

Τόνισε, επίσης, ότι ιστορικά οι τιμές ποτέ δεν παρέμειναν σε τόσο υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ανέφερε ότι θα υπάρξουν κινήσεις για την αποκλιμάκωσή τους.

Τέτοιες κινήσεις είναι η απελευθέρωση αποθεμάτων στις ΗΠΑ, η αύξηση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ και η μείωση της ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v