Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Περαιτέρω αποκλιμάκωση επιτοκίων τον Ιούλιο

Περαιτέρω μείωση παρουσίασαν γενικά τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Ιούλιο του 2009. Εξαίρεση αποτελούν τα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας, που παρέμειναν αμετάβλητα.

ΤτΕ: Περαιτέρω αποκλιμάκωση επιτοκίων τον Ιούλιο
Περαιτέρω μείωση παρουσίασαν γενικά τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Ιούλιο του 2009.

Εξαίρεση αποτελούν τα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας, που παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα, καθώς και τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια και των επιχειρηματικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος και για μεγάλα σχετικώς ποσά, τα οποία σημείωσαν αύξηση. 

Αναλυτικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα τον Ιούλιο του 2009 και διαμορφώθηκαν σε ποσοστά 0,52% και 0,46% αντίστοιχα.

Στην κατηγορία των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του μέσου επιτοκίου κατά 21 μονάδες βάσης στο 2,34%, ενώ σημαντική πτώση (24 μονάδες βάσης) σημείωσε και το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos), που διαμορφώθηκε στο 0,36%.

Όσον αφορά στα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοιχτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) σημείωσε άνοδο 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,44%.

Αντίθετα, το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια σημείωσε πτώση (κατά 19 μονάδες βάσης) τον Ιούλιο του 2009 στο 5,87% από 6,06% το προηγούμενο μήνα. Πτώση (κατά 26 μονάδες βάσης) σημείωσε και το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι και 1 εκατ. ευρώ) και διαμορφώθηκε στο 4,33%.

Αντίθετα, στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων, με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος και για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ), το μέσο επιτόκιο σημείωσε άνοδο 11 μονάδες βάσης στο 3,44%. Μείωση παρουσίασαν τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων, με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, περιορίστηκε κατά 19 μονάδες βάσης στο 3,27%, ενώ το επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων, με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη, παρουσίασε πτώση κατά 26 μονάδες βάσης στο 4,61%.

2. ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ

Περαιτέρω μείωση σημείωσαν τον Ιούλιο του 2009 και τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη παρουσίασε πτώση κατά 26 μονάδες βάσης και τον Ιούλιο του 2009 διαμορφώθηκε στο 3,16%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,05%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε τον ίδιο μήνα κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,18%, ενώ το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,47%.

---Η ανακοίνωση της ΤτΕ και οι αναλυτικοί πίνακες δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v