Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Στην πορεία τα δύσκολα...

Τα πρώτα, εύκολα, βήματα για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ έγιναν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής, που αποφάσισε την απόσχιση της ΔΕΣΦΑ από την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΠΑ: Στην πορεία τα δύσκολα...
Τα πρώτα, εύκολα, βήματα για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ έγιναν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, που αποφάσισε καταρχήν την απόσχιση της ΔΕΣΦΑ από την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, μέσω μόχλευσης κεφαλαίων.

Τα επόμενα, ωστόσο, βήματα που θα ακολουθήσουν αναμένεται να είναι καθοριστικά, καθώς θα αποσαφηνισθεί τι θα γίνει με την οψιόν του 30% της ΔΕΗ για τη ΔΕΠΑ, το ποσοστό που θα εκχωρηθεί στο στρατηγικό επενδυτή, με τι ποσοστό θα εισαχθεί η ΔΕΣΦΑ στο Χρηματιστήριο, καθώς και το ύψος των δανειακών κεφαλαίων που θα αντληθούν από τράπεζες τόσο από τη ΔΕΠΑ όσο και τη ΔΕΣΦΑ, όπως και το ποσό που θα επιστραφεί στους μετόχους, ήτοι, το δημόσιο και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η ΔΕΑ αποφάσισε χθες δημόσιο και ΕΛ.ΠΕ. να συμμετάσχουν άμεσα πλέον στη ΔΕΣΦΑ και όχι έμμεσα μέσω της ΔΕΠΑ, που ελέγχει σήμερα το 100% της ΔΕΣΦΑ. Έτσι, το δημόσιο, με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, θα ελέγχει άμεσα στη ΔΕΣΦΑ το 65% των μετοχών και το υπόλοιπο 35% θα κατέχουν τα ΕΛ.ΠΕ.

Τα ΕΛ.ΠΕ., δηλαδή, και ο βασικός τους μέτοχος, ο όμιλος Λάτση, θα έχουν ξεκάθαρη πλέον παρουσία στη ΔΕΣΦΑ.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ να προχωρήσουν σε κεφαλαιακή αναδιάρθρωση και επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους τους. Τούτο σημαίνει με απλά ελληνικά ότι οι δύο εταιρίες θα προσφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό (να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ σήμερα διαθέτει μηδενικό δανεισμό) ποσού το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, και στη συνέχεια, προφανώς χωρίς να διαταραχθεί το balance των κεφαλαίων τους, θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν μέρος του μετοχικού κεφαλαίου στους μετόχους τους.

Έτσι, και το δημόσιο θα γεμίσει τα άδεια ταμεία του και τα ΕΛ.ΠΕ. θα πάρουν ένα «δώρο». Φαίνεται ουσιαστικά ότι με την επιλογή της πρακτικής αυτής επιδιώκεται να αποτραπεί το ενδεχόμενο ο μελλοντικός στρατηγικός επενδυτής να προσφύγει, μετά την είσοδο του, στη ΔΕΠΑ σε δανεισμό, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η εταιρία δεν έχει αξιοποιήσει δανειακές γραμμές ως τώρα, και να «ισοφαρίσει» το κόστος απόκτησης της.

Πέραν του οφέλους που θα έχει το δημόσιο από αυτή τη διαδικασία επιδιώκεται να δοθεί προς τα έξω και ένα πολιτικό μήνυμα. Ότι ανεξάρτητα από την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας η κυβέρνηση εξακολουθεί να δουλεύει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τίθεται χρονοδιάγραμμα έως τα τέλη του 2009 για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχωρισμού της ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ και εντός του 2010 η αποκρατικοποίηση της τελευταίας, όταν όλοι μιλούν για πρόωρες εκλογές.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Υπάρχουν αρκετά ακόμη «αγκάθια» που πρέπει να εκριζωθούν για να προχωρήσει επί της ουσίας η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Η ΔΕΗ επιμένει στην αξιοποίηση της οψιόν του 30% για τη ΔΕΠΑ, όταν ανεπίσημα για την προοπτική αυτή έχει εκδηλώσει αντιρρήσεις η Κομισιόν.

Ενδεχομένως, να υπάρχουν ήδη ορισμένες προτάσεις από την πλευρά των νομικών συμβούλων για το θέμα αυτό, επισήμως πάντως, τίποτε δεν διαρρέει προς τα έξω. «Ένα-ένα θα γίνουν τα βήματα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, για να αποφευχθούν λάθη που έγιναν στην Ολυμπιακή», είπε πηγή που μίλησε στο euro2day. Το ποιο θα είναι βέβαια το επόμενο βήμα δεν έγινε γνωστό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v