Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαχωρισμό ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ ενέκρινε η διυπουργική

Το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ από τη ΔΕΣΦΑ αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή που συνεδρίαζε σήμερα. Παράλληλα, η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε την αναδιάρθρωση της μετοχικής σύνθεσης για τη ΔΕΠΑ.

Διαχωρισμό ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ ενέκρινε η διυπουργική
Το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ από τη ΔΕΣΦΑ αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και με τη συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά.

Η ΔΕΑ αποδέχτηκε την εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων και αποφάσισε να ζητήσει την ανάληψη των μετοχών της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Διαχειριστής του Εθνικού Δικτύου Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.)» απ’ ευθείας από τους μετόχους της ΔΕΠΑ Α.Ε. κατά την υφιστάμενη σήμερα αναλογία.

Σημειώνεται πως απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής είναι το ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου με τον έλεγχο του ΔΕΣΦΑ.

Επίσης η ΔΕΑ αποφάσισε να εξετάσει περαιτέρω τις μεθόδους που παρουσιάστηκαν από τους συμβούλους για την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στις εν λόγω εταιρείες.

Παράλληλα, το ελληνικό Δημόσιο θα ζητήσει τόσο από τη ΔΕΠΑ όσο και από τον ΔΕΣΦΑ να προχωρήσουν σε κεφαλαιακή αναδιάρθρωση και επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου στους μετόχους τους.

Με τη διαδικασία αυτή εξασφαλίζονται πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία:

- Πρώτον, η απόσχιση του ΔΕΣΦΑ από τον όμιλο της ΔΕΠΑ διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών, καθώς καθιστά σαφέστερο το πλαίσιο λειτουργίας και των δύο εταιριών.

- Δεύτερον, η επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου μέσω της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης ανεβάζει τον πήχη για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και αποτρέπει την είσοδο «ευκαιριακών» επενδυτών.

- Τρίτον, εξασφαλίζονται πρόσθετοι πόροι για το Δημόσιο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μείωση των επιπτώσεων στη χώρα μας της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

- Τέταρτον, μέσω του ΔΕΣΦΑ το Δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο επί του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου, όπως και επί των εγκαταστάσεων στη νήσο Ρεβυθούσα. Η υποδομή αυτή αποτελεί στρατηγικής σημασίας εργαλείο για την άσκηση αναπτυξιακής και εξωτερικής πολιτικής, τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας. Αφενός εξυπηρετούνται οι στόχοι της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, αφετέρου επιβεβαιώνεται ο σημαντικός ρόλος της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το πιθανότερο σενάριο για τη ΔΕΠΑ έχει να κάνει με την έλευση στρατηγικού επενδυτή, ενώ η ΔΕΣΦΑ αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το δημόσιο να κρατά την πλειοψηφία των μετοχών.

Ο διαχωρισμός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται εντός του 2009 ενώ η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης αναμένεται εντός του 2010.   

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου είναι η εταιρία που εισήγαγε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο, στην παρούσα φάση, διαμορφώνεται στα 991,2 εκατ. ευρώ.  

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση, το Δημόσιο κατέχει το 65% στη ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ διατηρεί τον πρώτο λόγο (οψιόν) για το 30%, ενώ τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%.

Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ),
είναι κατά 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ και είναι η εταιρία που έχει αναλάβει πλήρως τον έλεγχο του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Συγκεκριμένα, έχει πλήρες και αποκλειστικό δικαίωμα στη λειτουργία, διαχείριση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

---Πώς αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη και ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την ανάληψη των μετοχών της ΔΕΣΦΑ ΑΕ από τους μετόχους της ΔΕΠΑ ΑΕ, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Η σημερινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την ανάληψη των μετοχών της ΔΕΣΦΑ ΑΕ από τους μετόχους της ΔΕΠΑ ΑΕ, εν μέσω μάλιστα σεναρίων για πρόωρες εκλογές και της πλήρους παραλυσίας που αυτά έχουν επιφέρει στο κυβερνητικό έργο, αφήνει πολλά ερωτηματικά.

Ποιοι κρύβονται πίσω από την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, η οποία στρώνει ουσιαστικά το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου των εταιρειών της ΔΕΠΑ; Ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί:

- Με ποιο σκεπτικό, για ακόμα μια φορά, προετοιμάζεται η εκχώρηση σημαντικών μεριδίων επιχειρήσεων, με στρατηγικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα, σε ιδιώτες;

- Για ποιο λόγο δεν γίνεται καμία αναφορά στην προαίρεση (option) της ΔΕΗ για τη συμμετοχή κατά 30% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ, βάσει και της δεδηλωμένης πρόθεσής της να την ενεργοποιήσει;

- Πώς εξασφαλίζεται η επάρκεια του εθνικού ενεργειακού εφοδιασμού με φυσικό αέριο, μέσω της πώλησης της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρίας φυσικού αερίου σε ιδιώτες;

- Ποιος φορέας θα αναλάβει τον ρόλο της εθνικής εκπροσώπησης της χώρας μας σε διεθνείς επιχειρηματικές συμφωνίες, που αφορούν άμεσα τη χώρα και έχουν κρίσιμες γεωπολιτικές προεκτάσεις;

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί τον Όμιλο των εταιρών της ΔΕΠΑ - όπως εξάλλου και τους αντίστοιχους της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ - ως οχήματα που, υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που σχεδιάζει και σύντομα θα αναλάβει να υλοποιήσει ως κυβέρνηση.

Το καλύτερο που θα μπορούσε να πράξει η αναχωρούσα κυβέρνηση, αυτή την ύστατη στιγμή, είναι η αποφυγή δέσμευσης των μελλοντικών κυβερνήσεων, με προειλημμένες αποφάσεις και νομοθετικούς πειραματισμούς της τελευταίας στιγμής στο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της αγοράς φυσικού αεριού".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v