Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

΄Αρειος Πάγος: "Οκ" για μεταβίβαση ημιυπαίθριων

Επιτρέπεται η μεταβίβαση των ημιυπαίθριων χώρων σύμφωνα με γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε

΄Αρειος Πάγος: Οκ για μεταβίβαση ημιυπαίθριων
Επιτρέπεται η μεταβίβαση των ημιυπαίθριων χώρων σύμφωνα με γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε.

Απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κρίνει ότι, "επιτρέπεται η μεταβίβαση ακινήτων που άλλαξαν χρήση των κτιριακών χώρων τους και διατηρούν τη νέα χρήση κατά την μεταβίβασή τους".

Ειδικότερα ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου επικαλούμενος τα επίμαχα άρθρα 40 και 41 του Ν. 3775/2009, αλλά και βάσει της παραγράφου 4 του άρθρου 22 του Ν. 1577/1985 απεφάνθη ότι "σε καμμία περίπτωση αλλαγής χρήσεως και μάλιστα είτε η αλλαγή αυτή συνοδεύεται από δομικές κατασκευές είτε όχι δεν προβλέπεται από τον νόμο ως κύρωση η απαγόρευση της μεταβίβασης του ακινήτου και μάλιστα με την συνέπεια της ακυρότητας".

Στην γνωμοδότησή του ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου επισημαίνει, ωστόσο ότι θα πρέπει να πληρούνται οι προυποθέσεις που ορίζουν τα αρθρα 40 και 41.

Δηλαδή ότι για οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί ή αναθεωρηθεί μέχρι 2 Ιουλίου 2009 σε περίπτωση μετατροπής τους σε κλειστούς επιτρέπεται να διατηρήσουν τη νέα χρήση τους εφόσον αυτή δεν απαγορεύεται στην περιοχή υπό τις οριζόμενες στην ίδια παράγραφο προϋποθέσεις.

Με την παραγραφο 5 του άρθρου 41 ορίζεται ότι υπό ανάλογες προυποθέσεις υπέργειοι και υπόγειοι κλειστοί χώροι κτιρίου βάσει οικοδομικής άδειας που έχει εκδοθεί ή αναθεωρηθεί μέχρι 2 Ιουλίου 2009 σε περίπτωση αλλαγής χρήσεως επιτρέπεται και αυτοί να διατηρήσουν τη νέα τους χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v