Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΛΑΡΚΟ: Κατατέθηκαν 9 μη δεσμευτικές προσφορές

Στις εννέα ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μη δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για τη ΛΑΡΚΟ. Τι ζητούν οι συμμετέχοντες στη διαδικασία.

ΛΑΡΚΟ: Κατατέθηκαν 9 μη δεσμευτικές προσφορές
Στις εννέα ανέρχονται οι μη δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για τη ΛΑΡΚΟ. 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές των Μυτιληναίου, της Glencore, της ολλανδικής Cunico και της αυστραλιανής Western Lines. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλοι οι διαγωνιζόμενοι θέτουν θέμα τιμολόγησης ρεύματος από τη ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εκ των συμμετεχόντων στη διαδικασία επισημαίνει ότι η ΛΑΡΚΟ πληρώνει το ακριβότερο ρεύμα στον κόσμο.

Ένα ακόμη θέμα που εγείρεται από τους διαγωνιζόμενους είναι το τί θα γίνει με τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ και τις τράπεζες, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπερβαίνουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η ένσταση των συμμετεχόντων είναι ότι τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην επιχείρηση, δεν θα πρέπει να κατευθυνθούν σε αποπληρωμή χρεών, αλλά σε επενδύσεις, ώστε να καταστεί βιώσιμη η Λάρκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση, στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν, το Δημόσιο με 35%, η Εθνική Τράπεζα με 36% και η ΔΕΗ με 29%.

--Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΟ

Συνολικά εννέα (9) υποψήφιοι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της εταιρίας ΛΑΡΚΟ. Οι υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος αξιολογούνται από το χρηματοοικονομικό και το νομικό σύμβουλο του Δημοσίου, οι οποίοι θα υποβάλλουν την εισήγησή τους προς τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων εντός των προσεχών ημερών.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ο αριθμός των εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, δείχνει ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρία.

Αυτό δημιουργεί σαφώς μια θετική βάση για την εξέλιξη της σχετικής διαδικασίας, προς όφελος τόσο της ανάπτυξης της ίδιας της επιχείρησης, όσο και της χώρας. Το αυξημένο ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ αποτελεί όμως και ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού εκδηλώνεται στο μέσον μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Ένα μήνυμα που ενισχύει τη βούληση της Κυβέρνησης να προωθήσει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα πολιτικές, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και διασφαλίζουν την ταχύτερη επιστροφή της σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v