Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται μοντέλο για την αγορά ηλεκτρισμού

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο υπουργός Ανάπτυξης για το μέλλον του ΔΕΣΜΗΕ στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου απελευθέρωσης της αγοράς. Οι πρώτες σκέψεις μιλούν για την υιοθέτηση ενός μοντέλου τύπου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ζητείται μοντέλο για την αγορά ηλεκτρισμού
Η επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΔΕΣΜΗΕ, δεν έβγαλε είδηση.

Ο υπουργός επαίνεσε τους ανθρώπους του ΔΕΣΜΗΕ για τις άοκνες και συνεχείς προσπάθειές τους, για να μην υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας, ωστόσο δεν είπε τίποτε για την ταμπακέρα. Δεν είπε, δηλαδή, τι θα γίνει με το μέλλον του ΔΕΣΜΗΕ στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου απελευθέρωσης της αγοράς, για το οποίο επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας, την περασμένη άνοιξη.

Το πακέτο προβλέπει τρία μοντέλα για τον διαχωρισμό του συστήματος μεταφοράς:

1. Το πρώτο προβλέπει τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό με τα assets να αποσπώνται από τη ΔΕΗ.

2. Το δεύτερο, την ίδρυση εταιρίας για τη διαχείριση του συστήματος, χωρίς καμία συμμετοχή της ΔΕΗ και μιας ακόμη στην οποία θα πάνε τα assets, ενδεχομένως θυγατρικής της επιχείρησης, αλλά με πλήρη ανεξαρτησία.

3. Το τρίτο μοντέλο, υπολογίζει στην ίδρυση εταιρίας που θα έχει και τη διαχείριση των assets, ενώ ταυτόχρονα θα συνδέεται με τη ΔΕΗ μέσω ενός εποπτικού οργάνου που δημιουργείται και το οποίο μπορεί να μην έχει δυνατότητα επέμβασης στη λειτουργία της πρώτης, αλλά θα έχει λόγο για τις νέες επενδύσεις του δικτύου μεταφοράς. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί και ένα όργανο υπεύθυνο για τη συμμόρφωση των θεσμοθετημένων, που θα αναφέρεται στη ΡΑΕ.

Ποιο μοντέλο θα ακολουθήσει η χώρα μας παραμένει ανοιχτό θέμα, αν και οι πρώτες σκέψεις του ΥΠΑΝ μιλούν για ένα μοντέλο τύπου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Περί αυτού, λοιπόν, του θέματος ο κ. Χατζηδάκης δεν έδωσε κάτι νεώτερο. Άλλωστε, αποτελεί "καυτή πατάτα", λόγω των αντιδράσεων, τόσο των ιδιωτών παραγωγών, που θέλουν έναν ανεξάρτητο από τη ΔΕΗ διαχειριστή, και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που θέλει την Επιχείρηση να διατηρεί τη δεσπόζουσα θέση της.

Επάρκεια ρεύματος

Όπως προέκυψε τόσο από τις δηλώσεις του υπουργού, όσο και από τη διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ, φέτος αποφύγαμε το black out. Η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος εξακολουθεί και παραμένει μειωμένη τόσο στη λιανική αγορά όσο και στη βιομηχανία, όχι μόνον στο επτάμηνο του έτους, αλλά και τον Ιούλιο, όταν η θερμοκρασία ανήλθε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η μέγιστη στιγμιαία ισχύς του συστήματος, η αιχμή, δηλαδή, έφτασε στις 24 Ιουλίου τα 9.828 MW, όταν το θερμόμετρο στην Αθήνα έδειχνε 40 βαθμούς.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος στο επτάμηνο (Ιανουάριος - Ιούλιος) υπολογίζεται συνολικά σε 6,04%, ενώ τον Ιούλιο είναι ακόμη μεγαλύτερη, στο 7,67%, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2008.

Τα ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται: για τη βιομηχανία (συνολικά 31 βιομηχανίες απαρτίζουν τους πελάτες υψηλής τάσης της ΔΕΗ) εκτινάσσεται σε -20,14%, ενώ τον Ιούλιο ανήλθε σε -17,50%, για τη λιανική αγορά σε -2,98% στο επτάμηνο και -5,41% τον Ιούλιο.

Συνεχίζεται, συνεπώς, η μείωση της κατανάλωσης του βιομηχανικού ρεύματος, τάση που είχε καταγραφεί, σχεδόν, από τις αρχές του έτους εξαιτίας και της γενικότερης οικονομικής κρίσης, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και στη λιανική αγορά (μέση και χαμηλή τάση, που αντιπροσωπεύουν το 85% της συνολικής ζήτησης) η κατανάλωση είναι μειωμένη και μάλιστα σε έναν μήνα όπου "χτύπησε" υψηλές θερμοκρασίες, άρα θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν μεγαλύτερη, αν μη τι άλλο, η χρήση των κλιματιστικών. 

Η παραγωγή, οι εισαγωγές και οι προοπτικές

Η συνολική παραγωγή ενέργειας στο επτάμηνο εμφανίζεται μειωμένη κατά 6,28% και τον Ιούλιο, σχεδόν, διπλασιάζεται η μείωση, φτάνοντας σε ποσοστό -11,85%. Τα νερά και οι πηγές από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν αυξημένη συμμετοχή στην παραγόμενη ενέργεια, ενώ κάθετη πτώση εμφανίζεται στην πετρελαϊκή παραγωγή και στο φυσικό αέριο.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο φαίνεται από τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ ότι παρουσιάζεται αυξημένη συμμετοχή στην παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ (+12,83%) και υδροηλεκτρικά (+8,13%), ενώ αντίθετα μείωση κατά 52,30% καταγράφεται στην πετρελαϊκή παραγωγή, -31,47% στην παραγωγή από φυσικό αέριο και μόλις -1,15% στη λιγνιτική παραγωγή.

Τα ποσοστά αυτά στο επτάμηνο διαμορφώνονται ως εξής: +7,37% λιγνιτική παραγωγή, -20,75% πετρελαϊκή, -43,73% παραγωγή από φυσικό αέριο, +43,24% υδροηλεκτρική παραγωγή και +20,87% παραγωγή από ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ φαίνεται ότι μέχρι στιγμής "κλειδώνει" την κερδοφορία της, εκμεταλλευόμενη πλήρως το φθηνό νερό, σε βάρος του ακριβού, συγκριτικά, φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Στο ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές ρεύματος ανέρχονται σε 4.832.960 MW και οι περισσότερες προέρχονται από την πΓΔΜ (2.500.781 MW) και από τη Βουλγαρία (2.098.964 MW), ενώ οι εξαγωγές τα 1.568.352 MW, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στην Ιταλία (1.206.688 MW).

Τον Ιούλιο εισαγάγαμε 934.049 MW, κυρίως, από τα Σκόπια (491.296 MW) και τη Βουλγαρία (438.199 MW) και εξάγαμε 183.074 MW, από τα οποία τα 139.128 MW στην Ιταλία και τα υπόλοιπα στην Αλβανία.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την άποψη ότι η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι αυξανόμενη στα επόμενα χρόνια και γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε, η Πολιτεία ενθαρρύνει την είσοδο στην αγορά ενέργειας και των ιδιωτών επενδυτών.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αδειοδότησης για τη μονάδα του Αλιβερίου της ΔΕΗ, ισχύος 417 MW, η οποία θα θεμελιωθεί άμεσα.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την ανάθεση της κατασκευής της μονάδας V της Μεγαλόπολης, ενώ στους σχεδιασμούς της επιχείρησης συμπεριλαμβάνεται η μονάδα V στην Πτολεμαΐδα.

Σε ό,τι αφορά τις νέες ιδιωτικές μονάδες, στα τέλη του έτους αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η Ήρων ΙΙ, του ομίλου της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ισχύος 400 MW και σε εμπορική λειτουργία από τον Φεβρουάριο του 2010 και το φθινόπωρο του ιδίου έτους υπολογίζεται και η έναρξη λειτουργίας της μονάδος της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης, ισχύος 400 MW στη Βοιωτία.

Συνολικά στο τέλος του 2010 θα λειτουργούν, παράλληλα με τις μονάδες της ΔΕΗ, έξι ιδιωτικές μονάδες, η Ήρων Ι, η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, ο σταθμός συμπαραγωγής (334 MW, ήδη σε λειτουργία) και η μονάδα φυσικού αερίου (ισχύος 444MW, σε δοκιμαστική λειτουργία από τον Ιούλιο του 2010) στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, η Ήρων ΙΙ και η μονάδα της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης. Η τελευταία με την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης θα είναι υπό την ομπρέλα της Elpedison.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v