Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EGL: Εισέρχεται στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας

Ένα ακόμη ξένο όνομα "χτίζει" αργά αλλά σταθερά την παρουσία του στην ελληνική αγορά ενέργειας. Πρόκειται για την EGL, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια να δραστηριοποιείται με άδεια εισαγωγής και εμπορίας ενέργειας.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
EGL: Εισέρχεται στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας
Ένα ακόμη ξένο όνομα "χτίζει" αργά αλλά σταθερά την παρουσία του στην ελληνική αγορά ενέργειας. Πρόκειται για το ελβετικό EGL Group, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια να δραστηριοποιείται με άδεια εισαγωγής και εμπορίας και τώρα εισέρχεται και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η θυγατρική της, EGL Hellas, ενισχύθηκε πρόσφατα σε επίπεδο μάνατζμεντ με μια αξιοπρόσεκτη μεταγραφή από τη ΔΕΗ και παράλληλα απέκτησε τέσσερις θυγατρικές εταιρίες που θα αναλάβουν την ανάπτυξη παγίων στην Ελλάδα.
 
Έτσι, στην EGL Hellas ανέλαβε από την προηγούμενη εβδομάδα διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γιώργος Πεπόνης, διδάκτωρ ηλεκτρολόγος μηχανικός του ΕΜΠ, που εργάστηκε από το 2002 ως ειδικός επιστήμονας στη ΡΑΕ, ως συντονιστής της μονάδας ανάλυσης ηλεκτρικών συστημάτων και συμμετείχε ενεργά σε σημαντικά έργα της Αρχής, όπως η κατάρτιση κωδίκων, οι διαγωνισμοί για νέες μονάδες σε νησιά και για την εκχώρηση διασυνδετικών δικαιωμάτων, η εποπτεία του ΔΕΣΜΗΕ κ.ά.

Από το 2008 ήταν σύμβουλος του αντιπροέδρου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Νίκου Χατζηαργυρίου
σε θέματα μονοπωλιακών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Πεπόνης αντικαθιστά στη θέση αυτή τον κ. Ηλία Καρυδογιάννη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στις εταιρίες EGL Generation Hellas, EGL Solar1 Hellas, EGL Solar2 Hellas και EGL Solar3 Hellas. Η πρώτη θα διαχειρίζεται, κατ' αρχάς, σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας και οι άλλες τρεις ισάριθμους ηλιοθερμικούς σταθμούς.

Ήδη, στις αρχές Ιουνίου κατατέθηκε στη ΡΑΕ από την εταιρία EGL Solar2 Hellas αίτηση για την κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού, ισχύος 75 MW, στη θέση Μουριά του Πύργου Ηλείας.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την αγορά οικοπέδου στη Στερεά Ελλάδα, όπου θα αναπτυχθούν άλλοι δύο ηλιοθερμικοί σταθμοί, ο ένας ισχύος 75 - 80 MW και ο δεύτερος 50 MW, καθώς και μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενδιάμεσου φορτίου, ισχύος 150 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο.

Οι αιτήσεις για τους σταθμούς αυτούς αναμένεται να κατατεθούν στη ΡΑΕ εντός των επόμενων δύο μηνών, μετά την ολοκλήρωση της εκκρεμότητας με το οικόπεδο.

Στους σχεδιασμούς της EGL Hellas συμπεριλαμβάνεται και η δραστηριοποίησή της στον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, προοπτική που μεταθέτει για το 2010 και μετά, όταν θα έχουν αποσαφηνιστεί ζητήματα σχετικά με τους κώδικες, σε συνδυασμό με τις χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Όταν θα διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο η εταιρία θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της κυρίως στη μεσαία και χαμηλή τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v