Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιούφας: Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας

Τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας προανήγγειλε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Economist, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο οποίος έθιξε το θέμα των ανατιμήσεων στα καύσιμα, αλλά και μελλοντικά σχέδια για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ.

Σιούφας: Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας
του Σταμάτη Ζησίμου

”Φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά και απάθεια δεν πρόκειται να υπάρξει. Είναι επιτακτική υποχρέωση της πολιτείας να καταπολεμήσει τη νοθεία και το λαθρεμπόριο, αλλά και των εναρμονισμένων πρακτικών που έχουν παρατηρηθεί σε διάφορους νομούς της χώρας”. Αυτό διαμήνυσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας από το βήμα του Economist, παρεμβαίνοντας στο καυτό θέμα των ανατιμήσεων στα καύσιμα.

Αν και ο ίδιος, όπως και το σύνολο της κυβέρνησης, αποφεύγει να μιλήσει για ανατιμήσεις, οι αναφορές του υπουργού Ανάπτυξης καταδεικνύουν την αγωνία της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Κατά τον Δ. Σιούφα, η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων θα προέλθει μέσα από την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά πετρελαιοειδών, σε συνδυασμό με τη θέσπιση όλων των αναγκαίων μέτρων για την εποπτεία της αποτελεσματικής λειτουργίας της αγοράς.



Από άλλη εκδήλωση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τα θέματα Ενέργειας, Γ. Σαλαγκούδης, αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παρέμβαση στην αγορά (πλαφόν) προκειμένου να μην υπάρξουν στρεβλώσεις. Κάλεσε τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών να εκμεταλλευτούν αυτή τη ”μίνι κρίση” και ρίχνοντας τις τιμές να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά.

Σημειώνουμε ότι αυτό έκανε πριν από λίγες μέρες η ΕΚΟ, ωστόσο δεν υπήρξε αποτέλεσμα στη συγκράτηση των τιμών, αλλά είναι και αμφίβολο αν αύξησε τα μερίδιά της στην αγορά καυσίμων...



Ο Δ. Σιούφας κατά την ομιλία του στο Economist προανήγγειλε τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας με ευρύτατη εκπροσώπηση από τις πολιτικές και παραγωγικές δυνάμεις με προσανατολισμό τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής ενεργειακής στρατηγικής.

Επίσης ανέφερε πως προωθούνται θεσμικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ρόλου της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου θα ”προχωρήσει με ταχύ βηματισμό”.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, προανήγγειλε τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωσή της. ”Προχωρούμε σε σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη θέση της ΔΕΗ, ως του ισχυρού κεντρικού πόλου στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τη ΔΕΠΑ, ανέφερε πως θα υλοποιηθούν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα και θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα για την επιτάχυνση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v