ΧΑ: 12 μετοχές με discounts που προκαλούν

Πώς μέσω του ΧΑ μπορείτε να αποκτήσετε περιουσιακά στοιχεία με έκπτωση έως και 73% - Οι προσδοκίες, οι πιθανοί κίνδυνοι και τι θα πρέπει να συνεξετάζουν οι επενδυτές σε ανάλογες περιπτώσεις.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑ: 12 μετοχές με discounts που προκαλούν
Πώς μέσω του Χ.Α. μπορείτε να αποκτήσετε περιουσιακά στοιχεία με έκπτωση έως και 73% - Οι προσδοκίες, οι πιθανοί κίνδυνοι και τι θα πρέπει να συνεξετάζουν οι επενδυτές σε ανάλογες περιπτώσεις.

Παρά την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών τιμών από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, και παρά το γεγονός ότι φαίνεται να έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα δυνατά σενάρια για την οικονομία, πολύ υψηλά παραμένουν τα discounts με τα οποία διαπραγματεύονται πολλές επενδυτικές εταιρίες που τοποθετούνται είτε μετοχές, είτε σε ακίνητα, είτε τέλος σε άλλες επιχειρήσεις διαφόρων χώρων και δραστηριοτήτων.

"Στον κλάδο των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου θα μπορούσε να δικαιολογηθεί κάποιο discount λόγω του δυσμενούς χρηματιστηριακού κλίματος, της χαμηλής εμπορευσιμότητας, ή ακόμη και του μικρού μεγέθους ορισμένων εταιριών (σχετικά υψηλά γενικά έξοδα ανά μετοχή). Ωστόσο, discount της τάξεως του 30% δικαιολογείται μόνο αν οι διαχειριστές… έχουν σκοτώσει τη μάνα τους". Αυτό δήλωσε παράγοντας του κλάδου, θέλοντας να επισημάνει την αδικαιολόγητα μεγάλη (κατά τη γνώμη του) έκπτωση με την οποία διαπραγματεύονται οι εισηγμένες ΑΕΕΧ σε σχέση με την εσωτερική τους αξία.

Το θέμα του υψηλού discount (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) απασχολεί και τα στελέχη της εταιρίας επενδύσεων χαρτοφυλακίου ΔΙΑΣ, που μετά την απορρόφηση της Global είναι η μεγαλύτερη του κλάδου. Το discount είχε φτάσει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, όταν κάποια prop desks ξένων τραπεζών που αποχώρησαν από την Ελλάδα και διέθεταν μετοχές της ΔΙΑΣ αναγκάστηκαν να τις ρευστοποιήσουν όσο-όσο. Ωστόσο, στη συνέχεια η αγορά μετοχών από αρκετούς μεγάλους Έλληνες ιδιώτες περιόρισε το discount.

Γενικότερα, γίνονται κινήσεις προκειμένου να εισέλθουν και άλλοι Έλληνες επενδυτές στο "χαρτί", ενώ προγραμματίζονται και κάποια road shows στο εξωτερικό μετά το καλοκαίρι. "Βασικός σκοπός μας πάντως είναι να κάνουμε καλά τη δουλειά μας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ κ. Φωκίων Καραβίας.

Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ (εταιρίες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, όπου σήμερα διαπραγματεύονται η Eurobank Properties και η Trastor ΑΕΕΑΠ) τους τελευταίους μήνες έχει απασχολήσει πολλές φορές την επενδυτική κοινότητα (υψηλές μερισματικές αποδόσεις, αμυντικά χαρακτηριστικά μετοχών, προσπάθεια για προσέλκυση ακινήτων από ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, δημόσια εγγραφή της MIG ΑΕΕΑΠ, δρομολόγηση ένταξης για τις αντίστοιχες εταιρίες της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΤΕ και της Axon Συμμετοχών), το discount των μετοχών αυτών συνεχίζει να είναι μεγάλο σε σύγκριση με τις αποτιμήσεις της καθαρής αξίας του ενεργητικού των εταιριών αυτών, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις αποτιμήσεις των ορκωτών εκτιμητών.

Με ανάλογα ή και μεγαλύτερα discounts είναι διαπραγματεύσιμες οι μετοχές των εταιριών real estate με ενδεικτικά παραδείγματα αυτά της Lamda και της Pasal Development, που αναφέρονται και στον παρατιθέμενο πίνακα. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, ένα ποσοστό του discount οφείλεται τόσο στον φόβο ότι οι τιμές των ακινήτων θα "διορθώσουν" στο μέλλον όσο και σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις ορισμένων ότι η οικονομική κρίση θα επιδράσει πτωτικά στα ενοίκια και στην απόδοση των projects των εταιριών του κλάδου.

Μεταξύ πάντως developers ακινήτων και ΑΕΕΑΠ, η δεύτερη κατηγορία δείχνει να διαθέτει περισσότερο αμυντικά χαρακτηριστικά λόγω των μακροχρόνιων συμβολαίων ενοικίου που διαθέτουν οι επιχειρήσεις της.

Με πολύ σημαντικά discounts επίσης διαπραγματεύονται και άλλες επενδυτικές εταιρίες, όπως για παράδειγμα η Marfin Investment Group και η Sciens (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Γενικότερα, τα μεγάλα discounts απεικονίζουν το δυσμενές κλίμα στην επενδυτική κοινότητα, την περιορισμένη ρευστότητα της αγοράς αλλά και τον φόβο των εταιριών λόγω της πιθανής επίδρασης στα μελλοντικά αποτελέσματα των εταιριών από την οικονομική κρίση. Γι' αυτό και δεν αποτελούν πανάκεια για τη λήψη απόφασης σχετικά με την αγορά ή την πώληση ενός τίτλου.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα τόσο υψηλά discounts που εμφανίζονται στους παρατιθέμενους πίνακες, τουλάχιστον σύμφωνα με τη θεωρία, είναι μάλλον αμυντικά χαρακτηριστικά, όταν όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες διατηρούνται σταθεροί κι επίσης καλλιεργούν προσδοκίες για ενδεχόμενα υψηλά μετοχικά κέρδη στην περίπτωση που παραδεχτούμε ότι σε βάθος χρόνου οι αποτιμήσεις των επενδυτικών εταιριών δεν θα απέχουν σημαντικά από τις εσωτερικές τους αξίες.

Πόσο μάλλον που κάποιοι πιστεύουν στην ικανότητα διαχείρισης των διοικήσεων των εταιριών αυτών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αύξηση της εσωτερικής αξίας των μετοχών αυτών.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τα discounts 12 μετοχών έναντι της εσωτερικής τους αξίας δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v