Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διυπουργική: Σε στρατηγικό το 23,02% της ΕΥΑΘ

Η Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή μετοχών κυριότητας του Δημοσίου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 23,02% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ

Διυπουργική: Σε στρατηγικό το 23,02% της ΕΥΑΘ
Η Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή μετοχών κυριότητας του Δημοσίου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 23,02% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα, σήμερα συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη - Πετραλιά και Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη.

Η Επιτροπή αποφάσισε τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή μετοχών κυριότητας του Δημοσίου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 23,02% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ Α.Ε. (Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης) μέσω δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού με κριτήρια προεπιλογής.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΑΘ Α.Ε. -συγκεκριμένα το 51% - παραμένει στο Δημόσιο. Στον έλεγχο του Δημοσίου παραμένουν επίσης και οι εγκαταστάσεις, οι υποδομές και το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της περιοχής.

Από τη διάθεση του 23,02% των μετοχών του Δημοσίου σε στρατηγικό επενδυτή δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων της εταιρίας. Επίσης, το Δημόσιο θα εξακολουθεί να ασκεί την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ Α.Ε.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα δημοσιευτεί στον ελληνικό και στον διεθνή Τύπο.

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε επίσης τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών της ΛΑΡΚΟ, κυριότητας του Δημοσίου σε στρατηγικό επενδυτή.

Λ. Κατσέλη: Η κυβέρνηση ξεπουλά τη δημόσια περιουσία

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, κ. Λούκα T. Κατσέλη, σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας για τη διάθεση μετοχών κυριότητας του Δημοσίου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 23,02% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ Α.Ε. σε στρατηγικό επενδυτή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει, μπροστά στη δημοσιονομική εκτροπή που η ίδια δημιούργησε και εν μέσω πανικού από την κατάρρευση των εσόδων, να ξεπουλά δημόσια περιουσία.

Μετά την απόφαση να προχωρήσει στην πώληση επιπλέον 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ στην D.T., κάνει σήμερα το πρώτο βήμα για την εκχώρηση της ΕΥΑΘ σε στρατηγικό επενδυτή ποσοστού 23,02% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.

Μπορούν να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί ποια σκοπιμότητα υπηρετεί η εκχώρηση πέρα από τη συλλογή εσόδων; Ποια θα είναι τα οφέλη για τους πολίτες;

Κανένα εχέγγυο δεν υπάρχει, παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι η εταιρία θα ασκεί απρόσκοπτα στο μέλλον, με βάση το δημόσιο συμφέρον, τόσο την τιμολογιακή της πολιτική όσο και τον σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη: το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν αλλά φυσικό αγαθό σε ανεπάρκεια. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα και υποδομές πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, για την κατοχύρωση του κοινωνικού και του αναπτυξιακού του ρόλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v