Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΑΝ: Συνάντηση Σιούφα με Γ. Αλογοσκούφη

Τα ανοιχτά θέματα των αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα.

ΥΠΑΝ: Συνάντηση Σιούφα με Γ. Αλογοσκούφη
του Σταμάτη Ζησίμου

Τα ανοιχτά θέματα των αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα.

Αν και πηγές από το ΥΠΑΝ επισήμαναν ότι η συνάντηση είχε απλά ”ενημερωτικό χαρακτήρα”, εν τούτοις είναι βέβαιο ότι τους δύο υπουργούς τους απασχόλησαν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλά και την πώληση περαιτέρω ποσοστού των Ελληνικών Πετρελαίων.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην πώληση της ΔΕΠΑ, η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει δηλώσει πως επιθυμεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ισπανική Gas Natural, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να τεθούν σε νέα βάση, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει τον κερματισμό της ΔΕΠΑ σε τουλάχιστον δύο επιχειρήσεις.

Δηλαδή, σε εταιρία μεταφοράς και εμπορίας. Υπενθυμίζουμε ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο με την Gas Natural για την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ το οποίο όμως τελούσε υπό την αίρεση της νέας κυβέρνησης.

Σε αυτό το θέμα πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα της μη ενεργοποίησης του option από τη ΔΕΗ για την εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ, και η καταβολή αποζημίωσης στη ΔΕΗ.

Αναφορικά με τα Ελληνικά Πετρέλαια, το κρίσιμο θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι η τύχη του μετοχικού κεφαλαίου ποσοστού 8,2% των Ελληνικών Πετρελαίων, το οποίο ενεχυριάστηκε στα πλαίσια ομολογιακού δανείου στη Hellenic Finance έναντι του ποσού των 325 εκατ. ευρώ περίπου.

Το ομολογιακό δάνειο αυτό λήγει στα τέλη Ιουνίου και η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλλει το αντίστοιχο τίμημα. Ωστόσο, όπως πρόσφατα δήλωσε ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ευθύμιος Χριστοδούλου, θα ήταν θετικό, το ποσοστό που κατέχει τώρα η Hellenic Finance να πουληθεί σε δεύτερο στρατηγικό εταίρο.

Είναι πιθανό στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την πώληση αυτού του ποσοστού είτε στον όμιλο Λάτση που είναι ο προτιμητέος αγοραστής είτε σε κάποιον άλλο στρατηγικό εταίρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v