Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΑΝ: "Δεν αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ"

"Δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. Δεν υφίσταται ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

ΥΠΑΝ: Δεν αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. Καλό είναι να το συνειδητοποιήσουμε και να μη το ξανασυζητήσουμε. Δεν υφίσταται ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Νωρίτερα, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε στο ΕΒΕΑ η εφημερίδα «Απογευματινή», με θέμα «Ενέργεια: ο νέος επενδυτικός χάρτης», ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η ενέργεια πρέπει να ανέβει ακόμα ψηλότερα στο δημόσιο διάλογο, καθώς «από τη μία μεριά, η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας μιας χώρας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της ανάπτυξης και από την άλλη, ακριβώς ο τομέας της ενέργειας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και δημιουργεί νέες και αξιόλογες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας προχωρά λαμβάνοντας υπόψη τέσσερις βασικές παραμέτρους και συγκεκριμένα την διασφάλιση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού, την αύξηση της ζήτησης στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και τους εργαζόμενους.

Οσον αφορά το θέμα της ζήτησης, σημείωσε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα αυξηθούν παράλληλα και οι επενδύσεις, που θα προέρχονται και από τη ΔΕΗ αλλά και από ιδιώτες επενδυτές. Πιστεύουμε μάλιστα, ότι μπορούν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερες συμπράξεις μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών επενδυτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια».

Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, και για την ΔΕΠΑ ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «αναμένουμε οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης, μέχρι το τέλος Αυγούστου, να φέρουν συγκεκριμένες προτάσεις για το μοντέλο εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή».

***Τι είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωσταντίνος Μίχαλος, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, στο χώρο της ενέργειας.

Όπως επεσήμανε, αυτό που κυρίως απαιτείται είναι η περαιτέρω εξέλιξη των σχετικών θεσμικών πλαισίων, ώστε να διασφαλιστεί ένα ενιαίο και απόλυτα σαφές πλέγμα κανόνων και κριτηρίων, χωρίς γκρίζες ζώνες και περιθώρια αμφισβήτισης. Ένα πλέγμα το οποίο θα παρέχει ασφάλεια δικαίου στους υποψήφιους επενδυτές, θα επιτρέψει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις αδειοδοτούσες αρχές και παράλληλα θα διασφαλίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της αειφόρου ανάπτυξης.

"Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί σίγουρα η θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με τη συγκεκριμένη θεσμική μεταρρύθμιση, που έλειπε μέχρι σήμερα από τη χώρα μας, προάγεται σημαντικά η απλοποίηση των διαδικασιών. Και βεβαίως, οι επενδυτές αποκτούν πλέον μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι μπορούν να κάνουν και που, περιορίζοντας τον κίνδυνο εμπλοκών που κοστίζουν και σε χρόνο αλλά και σε χρήμα", πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v