Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνονται οι εξαγωγές ηλεκτρικού στην Ιταλία

Οι αυξημένες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία συγκριτικά με την Ελλάδα ευνοούν από τις αρχές του έτους την ανάπτυξη εξαγωγών από εταιρίες που διαθέτουν άδειες προμήθειας.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Αυξάνονται οι εξαγωγές ηλεκτρικού στην Ιταλία
Οι αυξημένες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, συγκριτικά με την Ελλάδα, ευνοούν από τις αρχές του έτους την ανάπτυξη εξαγωγών από εταιρίες που διαθέτουν άδειες προμήθειας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη δύο εταιρίες έχουν καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για τροποποίηση προς τα πάνω της ισχύος της άδειας προμήθειας που κατέχουν.

Από τις αρχές του έτους έχει αυξηθεί εντυπωσιακά ο αριθμός των μηνιαίων διαγωνισμών του ΔΕΣΜΗΕ για την εκχώρηση δικαιωμάτων πρόσβασης στις διασυνδέσεις της χώρας. Κάθε μήνα πλέον ο διαχειριστής του συστήματος ανακοινώνει πλειοδοτικούς διαγωνισμούς τόσο για εισαγωγές όσο, κυρίως, και για εξαγωγές.

Ο ΔΕΣΜΗΕ, που δεν επέτρεπε έως πρότινος τις εξαγωγές για την ασφάλεια του ελληνικού συστήματος, φέτος με την υπερεπάρκεια της υδροηλεκτρικής παραγωγής έκρινε ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Η συγκυρία, εξάλλου, για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας φέτος θεωρείται εξαιρετικά ευνοϊκή.

Η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά είναι χαμηλή (λόγω και των νερών), οπότε οι εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται φθηνό ρεύμα τόσο από τις βόρειες διασυνδέσεις (Βουλγαρία, Fyrom κ.ά.) όσο και από το ελληνικό σύστημα, λόγω της φθηνής υδροηλεκτρικής παραγωγής που έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα την ΟΤΣ, και να το εξάγουν στην Ιταλία, όπου οι τιμές είναι υψηλότερες. Το καλώδιο προς την Ιταλία έχει χωρητικότητα 500 MW ωριαίως.

Αντίστοιχα και ο αριθμός των εταιριών που έχουν δυνατότητα συμμετοχής σε αυτούς τους διαγωνισμούς παρουσιάζει αυξητικό  ρυθμό. Ενδεικτικά, εξαγωγές προς την Ιταλία, με βάση το επίσημο έγγραφο του ΔΕΣΜΗΕ, τον Ιούνιο, έχουν δυνατότητα να κάνουν είκοσι εταιρίες, όταν στις 19/12/2008 ήταν δεκαεπτά. Ανάμεσά στους η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η Ήρων Θερμοηλεκτρική, η Edison, η Iberdrola, η Neco SA, η EGL Hellas, η Atel Austria, η Blue Aegean Energy, η EDF Trading, η Danske Commodities κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, εισαγωγές από τη Βουλγαρία έχουν δυνατότητα να κάνουν είκοσι μία εταιρίες και αντίστοιχα εξαγωγές μόλις τέσσερις, εισαγωγές από τη Fyrom μπορούν να πραγματοποιήσουν δώδεκα εταιρίες και εξαγωγές τέσσερις και από την Αλβανία φέρνουν ηλεκτρικό ρεύμα οκτώ εταιρίες και εξάγουν έξι.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για το πεντάμηνο του έτους (Ιανουάριος - Μάιος) το σύνολο των εξαγωγών ανήλθε σε 1.227.826 MW, με τη μερίδα του λέοντος, ήτοι, τα 942.378 MW, να προορίζεται για την Ιταλία. Δεύτερη σε μέγεθος προς εξαγωγή χώρα εμφανίζεται η Αλβανία με 285.312 MW, ενώ αμελητέες ποσότητες εξήχθησαν στη Fyrom (133 MW) και μόλις 3 MW στη Βουλγαρία.

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές που έγιναν στο ίδιο διάστημα ανέρχονται σε 3.039.748 MW, εκ των οποίων η μεγαλύτερη ποσότητα ισχύος είναι από τη Fyrom (1.553.365 MW), ακολουθούν η Βουλγαρία με 1.308.414 MW, μόλις με 118.803 MW η Ιταλία και με 59.166 MW η Αλβανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εταιρίες που έχουν αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς συμπεριλαμβάνεται και μία δανέζικη, η οποία δεν διαθέτει γραφείο στην Ελλάδα ούτε αντιπρόσωπο. Αξιοποιεί, όμως, το αρμπιτράζ που γίνεται μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, φτάνοντας να παίρνει μέχρι και τη μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ ωριαίως.

Το ενδιαφέρον εταιριών να αυξήσουν την ισχύ της άδειας προμήθειας που κατέχουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν εξαγωγές μπορεί να αιτιολογηθεί εν μέρει και από τη διεύρυνση του μεγέθους ικανότητας μεταφοράς σε MW που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ για τον Ιούνιο, που φτάνει τα 500 MW για την Ιταλία, καθώς και την έγκριση της εισήγησης του ΔΕΣΜΗΕ για εξαγωγές 250 MW ωριαίως.

Πρόσφατα, η εταιρία Atel Austria GMBH κατέθεσε  αίτηση στη ΡΑΕ για τροποποίηση της άδειας προμήθειας που κατέχει από 300 MW σε 600 MW. Η εταιρία πραγματοποιεί εισαγωγές από όλες τις βόρειες διασυνδέσεις της χώρας, αλλά κυρίως κάνει εξαγωγές προς την Ιταλία αλλά και προς άλλες χώρες.

Να σημειωθεί ότι η Atel είναι μία από τις εταιρίες που ενδιαφέρονται να εισέλθουν και στο retail ηλεκτρικού ρεύματος στην εγχώρια αγορά, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει αποκτήσει κάποιον πελάτη.

Αίτηση να αλλάξει προς τα επάνω την ισχύ της άδειας προμήθειας που κατέχει έχει υποβάλει και η Blue Aegean Energy SA, από 100 MW σε 300 MW.

Η εταιρία που δραστηριοποιούνταν ως τώρα στις εισαγωγές - εξαγωγές είναι στο τελικό στάδιο για την υπογραφή συμβάσεων με δύο μεγάλους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να τους τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα από τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v