Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Έως τέλη Ιουνίου η έκθεση για επισφάλειες

Στο 6% του συνόλου της πιστωτικής επέκτασης κινήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31/3/2009, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου που έχουν δημοσιεύσει οι τράπεζες.

ΤτΕ: Έως τέλη Ιουνίου η έκθεση για επισφάλειες
Στο 6% του συνόλου της πιστωτικής επέκτασης κινήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31/3/2009, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου που έχουν δημοσιεύσει οι τράπεζες.

Το συμπέρασμα αυτό αναμένεται να καταγράψει η ΤτΕ στην έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα την οποία θα δώσει στη δημοσιότητα έως το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο "Βήμα της Κυριακής", μέσα σε ένα τρίμηνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο, με το σύνολο των προβληματικών χορηγήσεων να διαμορφώνεται στα 15 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.  

Όσον αφορά στις καθυστερήσεις, είναι μεγαλύτερες σε στεγαστικά και σε καταναλωτικά δάνεια και μικρότερες στα επιχειρηματικά. Ωστόσο, η ΤτΕ θεωρεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ήταν περισσότερα εάν οι τράπεζες δεν προχωρούσαν σε αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Γι' αυτό ο κ. Προβόπουλος εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τις τράπεζες να λαμβάνουν προβλέψεις και όταν προχωρούν σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων, σημειώνει το "Βήμα τς Κυριακής".

Η εφημερίδα επίσης αναφέρει: "Κρίνεται ότι τρεις τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στην κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για εμπορική πρώην κρατική τράπεζα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και τις ελληνικές δραστηριότητες διεθνούς τραπεζικού ομίλου".

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα τρίμηνο των τραπεζών η ΤτΕ ανακοινώνει την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Φέτος, εξαιτίας της κρίσης ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος αποφάσισε να εκδώσει την έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στην οποία θα δημοσιεύει αφενός την κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις λογιστικές καταστάσεις του α΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών αφετέρου και τα συμπεράσματα των stress tests που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα το διεθνές νομισματικό ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ είχε λάβει ως βάση για την έρευνά του τις εξής εκτιμήσεις:

Για την Ελλάδα προέβλεπε ότι το 2009 οι επισφάλειες θα εκτοξευτούν στο 12% (από 5% το 2008), για τα Βαλκάνια στο 20% και για την Τουρκία και την Πολωνία στο 15%.

Κύκλοι της ΤτΕ έχουν σχολιάσει τις εκτιμήσεις αυτές ως ιδιαίτερα δυσοίωνες.

--- Έρχονται stress tests από την ΤτΕ

Όπως πρώτο έχει γράψει το euro2day.gr, η ΤτΕ αναμένεται στο τέλος του Ιουνίου το αργότερο στις αρχές Ιουλίου να πραγματοποιήσει δικά της stress test στις ελληνικές τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη ηπιότερες προβλέψεις έναντι αυτών του ΔΝΤ.

Σε αυτά ta stress tests οι εκτιμήσεις για τα ποσοστά των επισφαλειών του 2009 τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης θα είναι χαμηλότερες από εκείνες του ΔΝΤ, ενώ θα λάβει υπόψη της την πορεία και τα πρώτα στοιχεία για την κίνηση του τουρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v