Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΘ: Δάνεια από ΕΤΕ - Πειραιώς με ευνοϊκούς όρους

Ειδικά χρηματοδοτικά προϊόντα για τα μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Τράπεζα Πειραιώς. Και τα δύο προγράμματα περιέχουν ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης.

ΕΕΘ: Δάνεια από ΕΤΕ - Πειραιώς με ευνοϊκούς όρους
Ειδικά χρηματοδοτικά προϊόντα για τα μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Τράπεζα Πειραιώς. Και τα δύο προγράμματα περιέχουν ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης.

Εθνική Τράπεζα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΘ, το τραπεζικό προϊόν της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος έχει τίτλο "Ανοικτό επαγγελματικό πλάνο" με τη μορφή λογαριασμού όψεως, με το δικαίωμα υπερανάληψης και με σκοπό την κάλυψη αναγκών κεφαλαίων κίνησης και με την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις-μέλη του επιμελητηρίου:

- Μη χρηματοδοτούμενες αλλά και χρηματοδοτούμενες, μη κάτοχοι του προσφερόμενου προϊόντος.
- Με τουλάχιστον διετή λειτουργία (δύο κλεισμένες χρήσεις).
- Με αθροιστική (αλγεβρικό άθροισμα) κερδοφορία τις δύο τελευταίες χρήσεις.

Χρηματοδοτείται:

- Μέχρι το 70% του πραγματοποιηθέντος κύκλου εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης με παροχή εμπράγματης εξασφάλισης επί αστικού ακινήτου.
- 30% του πραγματοποιηθέντος κύκλου εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης και μέχρι ποσό 40.000 ευρώ χωρίς την παροχή προσωπικών εγγυήσεων.

Προσφέρεται το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο κεφαλαίου κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (7,1% στα τέλη Μαΐου), με αρνητικό περιθώριο από -1,25% έως -0,75%, στην περίπτωση παροχής εμπράγματης εξασφάλισης επί αστικού ακινήτου. Σε περίπτωση παροχής προσωπικών εγγυήσεων προσφέρεται το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο κεφαλαίου κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων πλέον περιθωρίου από 0,5% έως 1%.

Το επιτόκιο προσαυξάνεται με την εισφορά του Ν. 128/75 (0,60%).

Η αποπληρωμή - εξόφληση του κεφαλαίου πραγματοποιείται ανάλογα με τις δυνατότητες του επαγγελματία. Μοναδική υποχρέωση η καταβολή των μηνιαίων τόκων, με ελάχιστο ποσό 50 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις εξασφαλίσεις για ποσά μέχρι 40.000 ευρώ απαιτείται μόνο η υπογραφή του πιστούχου, σε περίπτωση που είναι κάτοχος αστικής ακίνητης περιουσίας, με ανάλογη διασφαλιστική αξία ή με λήψη εγγυητή, με τα ίδια χαρακτηριστικά, εάν ο πιστούχος στερείται.

Για ποσά μεγαλύτερα των 40.000 ευρώ απαιτείται προσημείωση υποθήκης, ισόποση της χρηματοδότησης.

Τα ετήσια έξοδα επεξεργασίας και αξιολόγησης του δανείου είναι μειωμένα κατά 50% και διαμορφώνονται σε 125 ευρώ ετησίως για δάνεια μέχρι 50.000 ευρώ, σε 200 ευρώ ετησίως για δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως για δάνεια άνω των 100.000 ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς
 
Δικαιούχοι του προϊόντος μέλη του ΕΕΘ, με κύκλο εργασιών από 50.000 μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ που λειτουργούν τουλάχιστον τρία χρόνια, παρουσιάζουν κερδοφορία σε τουλάχιστον 2 από τις 3 τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις και δεν έχουν δυσμενή στοιχεία στον Τειρεσία ή σε ληξιπρόθεσμες οφειλές στην τράπεζα.

Τα χαρακτηριστικά του δανείου είναι:

Κεφάλαιο κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα, με διάρκεια δανείου μέχρι 3 έτη για δάνειο χωρίς προσημείωση και μέχρι ποσό 25.000 ευρώ και έως 5 έτη για δάνειο με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Παρέχεται περίοδος χάριτος μέχρι 12 μήνες (για το κεφάλαιο), ενώ το ύψος δανείου είναι από 15.000 έως 150.000 ευρώ και μέχρι το 30% του κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης της επιχείρησης.

Η αποπληρωμή γίνεται με μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις και με δυνατότητα balloon payment μέχρι 30% στη λήξη του δανείου. Επιτρέπεται πρόωρη αποπληρωμή χωρίς ποινή προεξόφλησης.

Σε ό,τι αφορά τις εξασφαλίσεις, για δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ απαιτούνται μόνο με προσωπικές εγγυήσεις των φορέων της επιχείρησης ή/και εγγυητή αν απαιτηθεί και ταυτόχρονη ασφαλιστική κάλυψη ζωής & ΜΟΑ. Το επιτόκιο σε αυτή την περίπτωση είναι 7,65% , + 0,60% για την εισφορά του Ν. 128/75.

Για δάνεια από 25.001 ευρώ μέχρι 150.000 ευρώ απαιτείται εμπράγματη εξασφάλιση. Σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο είναι 6,95%. Η ετήσια δαπάνη αξιολόγησης είναι 100 ευρώ για ποσό δανείου έως 100.000 ευρώ και 200 ευρώ για ποσό δανείου άνω των 100.000 ευρώ.

Επιπρόσθετες παροχές: δυνατότητα έκδοσης εταιρικής κάρτας ή προσωπικής κάρτας με δωρεάν συνδρομή τον πρώτο χρόνο, αυτόματη εξόφληση λογαριασμών χωρίς προμήθεια, προνομιακή τιμολόγηση στη μισθοδοσία και δωρεάν συνδρομή winbank.

**Απαραίτητα δικαιολογητικά για τη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης είναι:

Επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας:

1. Αίτηση χορήγησης.
2. Πληροφοριακό δελτίο.
3. Ισολογισμούς 3 οικονομικών χρήσεων.
4. Πρόσφατο ισοζύγιο (Β΄ βαθμίων).
5. Αντίστοιχο ισοζύγιο του προηγούμενου έτους (Β΄ βαθμίων).
6. Ισοζύγιο (Β΄ βαθμίων) με 31/12/χχ (τελευταίου ισολογισμού).
7. Έντυπο Ε7 για την αμέσως προηγούμενη κλεισμένη διαχειριστική χρήση.
8. Δήλωση προσωπικής περιουσιακής κατάστασης των φορέων και των εγγυητών (έντυπο Ε9).
9. Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας (απαιτείται την ημέρα της εκταμίευσης).
10. Φωτοαντίγραφα ταυτότητας των φορέων και των εγγυητών.

Επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Α΄ & Β΄ κατηγορίας:

1. Αίτηση χορήγησης.
2. Πληροφοριακό δελτίο.
3. Φωτοαντίγραφα των δηλώσεων Ε3 των 3 προηγούμενων χρήσεων και της δήλωσης Ε5 της τελευταίας χρήσης.
4. Περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του τρέχοντος έτους, πλέον συγκεντρωτική προηγούμενου έτους.
5. Αντίστοιχες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του προηγούμενου έτους.
6. Φωτοαντίγραφα των υποβληθέντων φορολογικών δηλώσεων για όλους τους εταίρους (ατομικών) την τελευταία οικονομική χρήση.
7. Δήλωση προσωπικής περιουσιακής κατάστασης των φορέων και των εγγυητών (έντυπο Ε9).
8. Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας (απαιτείται την ημέρα της εκταμίευσης).
9. Φωτοαντίγραφα ταυτότητας των φορέων και των εγγυητών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v