Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση ΥΠΟΙΟ-ΤτΕ για το πακέτο στις τράπεζες

Την παράταση από τρεις έως έξι μήνες για τη διάθεση προς τις τράπεζες του 1,2 δισ. ευρώ που παραμένει αδιάθετο από το σκέλος των προνομιούχων μετοχών θα ζητήσει σήμερα από τον υπουργό Οικονομίας ο διοικητής της ΤτΕ.

Συνάντηση ΥΠΟΙΟ-ΤτΕ για το πακέτο στις τράπεζες
Την παράταση από τρεις έως έξι μήνες για τη διάθεση προς τις τράπεζες του 1,2 δισ. ευρώ που παραμένει αδιάθετο από το σκέλος των προνομιούχων μετοχών θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των επιτρόπων, που θα συνεδριάσει στις 10:00 στο υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προβόπουλος δεν θα εισηγηθεί τη διάθεση επιπλέον κεφαλαίων με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, από το σκέλος των 15 δισ. ευρώ των εγγυήσεων, εκτός και αν αυτό αποτελεί σκέψη του υπουργού Οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει 3,8 δισ. ευρώ, με έκδοση προνομιούχων μετοχών, κεφάλαια που προορίζονται για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Αρχικά, το σχέδιο νόμου προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία άντλησης του συνόλου των 5 δισ. ευρώ τη 19η Μαΐου 2009.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχεί για την πορεία των επισφαλειών, οι οποίες είχαν αυξητική τάση το πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά και το δεύτερο, και αυτό σε συνδυασμό με τον προβληματισμό για την εξέλιξη του τουρισμού, ο διοικητής της ΤτΕ επιμένει στην παράταση χρόνου για τη διάθεση του 1,2 δισ. ευρώ έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να θωρακίσουν τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Από την πλευρά των τραπεζών, φαίνεται ότι προς το παρόν αξιοποιούν άλλους τρόπους ενίσχυσης των κεφαλαίων και της ρευστότητάς τους, όπως είναι οι τιτλοποιήσεις, οι εκδόσεις μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων και η άντληση υβριδικών κεφαλαίων.

Αν. Παπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v