Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπράλος: Ο δρόμος για την ανάκαμψη είναι μακρύς

Ο δρόμος για την ανάκαμψη θα είναι μακρύς και δύσκολος, τόνισε ο πρόεδρος του ΧΑ Σπύρος Καπράλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του "Economist".

Καπράλος: Ο δρόμος για την ανάκαμψη είναι μακρύς
Ο δρόμος για την ανάκαμψη θα είναι μακρύς και δύσκολος, τόνισε ο πρόεδρος του Χ.Α., κ. Σπύρος Καπράλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του "Economist".

Είναι γνωστό ότι τα χρηματιστήρια προεξοφλούν την πορεία της οικονομίας. Όπως, εν πολλοίς, προεξόφλησαν την επερχόμενη ύφεση το 2008 χάνοντας σημαντικό μέρος της αξίας τους, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αρχίσει να προεξοφλούν ότι η ευρωπαϊκή και η αμερικανική οικονομία έπιασαν… πάτο και ότι σταδιακά, τους επόμενους μήνες, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια βραδεία ανάκαμψη, η οποία βέβαια θα έχει πολλά και σημαντικά εμπόδια.

Η μετεγχειρητική πορεία του βαριά χειρουργημένου ασθενή στην εντατική θα κρίνει το πόσο γρήγορα θα σταθεί ξανά στα πόδια του, υπογράμμισε ο κ. Καπράλος.

Η πορεία, όμως, για την ανάκαμψη της οικονομίας και των αγορών φαίνεται ότι είναι μονόδρομος: μετά την εξάντληση των νομισματικών μέτρων και τη μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, για την ενίσχυση της ρευστότητας στο σύστημα, θα περάσουμε σε δημοσιονομικά μέτρα, κυρίως με στόχο την ενίσχυση της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυβερνήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια αυτά, θα προσφύγουν στο δανεισμό, ενώ θα πρέπει να ληφθούν μέτρα αύξησης των φόρων και μείωσης των δαπανών. Ειδικά οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν υψηλά ελλείμματα ή και χρέος, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, ενώ, υπό αυτές τις συνθήκες, η πιστοληπτική ικανότητα αρκετών ευρωπαϊκών κρατών θα επιδεινωθεί.

Αυτό που προέχει, όμως, είναι η ανάκτηση της χαμένης ψυχολογίας και η επάνοδος σε περιβάλλον εμπιστοσύνης ότι οι οικονομίες των χωρών και οι επιχειρήσεις τους θα ξαναβρούν τον δρόμο τους.

* Η ομιλία του Σπύρου Καπράλου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v