Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Εκτίναξη επισφαλειών σε Ρουμανία

Ραγδαία αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση χαρακτηρίζει τη ρουμανική τραπεζική αγορά και όπως υπογραμμίζουν τα αρμόδια ελληνικά τραπεζικά στελέχη η... βύθιση θα συνεχισθεί. Πότε αναμένουν σταθεροποίηση.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Τράπεζες: Εκτίναξη επισφαλειών σε Ρουμανία
Ραγδαία αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση χαρακτηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη ρουμανική τραπεζική αγορά και όπως υπογραμμίζουν τα αρμόδια ελληνικά τραπεζικά στελέχη η... βύθιση θα συνεχισθεί, ενώ αναμένουν σταθεροποίηση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του τρίτου τριμήνου του 2009.

Σήμερα, τα δάνεια σε καθυστέρηση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, βρίσκονται κατά μέσο όρο στην περιοχή του 6% επί του συνόλου των χορηγήσεων της χώρας. Ποσοστό που εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό το επόμενο δίμηνο και θα "χτυπήσει" τις λογιστικές καταστάσεις και των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Οι προβλέψεις για το σύνολο του 2009, όπως είπε στους ξένους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αλέξανδρος Μάνος, κάνουν λόγο για επισφάλειες 5%-10%.

"Η αύξηση των επισφαλειών γίνεται με γεωμετρική πρόοδο και υπάρχει ακόμη περιθώριο ανόδου. Ωστόσο, η οικονομική στήριξη της τοπικής οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επιφέρει, έστω και οριακά, σχετική σταθεροποίηση στο σύστημα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ρουμανική αγορά βιώνει μια ύφεση με απότομη κάθοδο, αλλά αντίστοιχης έντασης αναμένεται να είναι και η άνοδός της. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε αύξηση των συσσωρευμένων καλύψεων", τονίζει στο euro2day υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας η οποία διαθέτει ισχυρή παρουσία στο ρουμανικό τραπεζικό σύστημα.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο διοικητής της Banca Nationale Romania, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι η Ρουμανία βρίσκεται σε ύφεση τύπου V (απότομη πτώση-απότομη άνοδος) και ότι η υποτίμηση του τοπικού νομίσματος στην ισοτιμία 4,3 λέι ανά ευρώ από 3,8 λέι ανά ευρώ προστάτευσε τη ρουμανική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας να αποκτήσει θετικό πρόσημο το β' εξάμηνο του 2010. Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ της Ρουμανίας μειώθηκε κατά 6,4%.

Ακριβό κόστος funding, μηδενικές χορηγήσεις

Τα υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών τραπεζών τονίζουν ότι οι εργασίες των θυγατρικών στη Ρουμανία έχουν παγώσει, με μόνη διαφορά τη συλλογή καταθέσεων, κυρίως τους πρώτους μήνες του 2009. "Η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη, η ζήτηση για δάνεια έχει μηδενισθεί και το αυξημένο κόστος funding δεν επιτρέπει στις θυγατρικές να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Άρα, προς το παρόν, "το παιχνίδι έχει χαρακτηριστικά κατενάτσιο, με ενδυνάμωση των καταθέσεων και αύξηση προβλέψεων έως όπου ισορροπήσει το σύστημα", προσθέτουν, δίνοντας σαφές στίγμα της στρατηγικής που ακολουθούν.

Μολονότι οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι δεν έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς έδωσε την τάση. Αναλυτικά, οι χορηγήσεις του ομίλου στη Ρουμανία διαμορφώθηκαν στις 30.03.2009 στο 1,801 δισ. ευρώ από 1,93 δισ. ευρώ στις 31.12.2008, σημειώνοντας οριακή μείωση λόγω διαγραφών.

Αντίθετα, εντός τριών μηνών οι καταθέσεις αυξήθηκαν στο 1,1 δισ. ευρώ από 940 εκατ. ευρώ. Ανάλογα αναμένεται να είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και των υπόλοιπων τραπεζών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εντός 30 ημερών οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών τραπεζών που διαθέτουν παρουσία στη ρουμανική αγορά θα υπογράψουν "συμφωνία κυρίων" με την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας. Η συμφωνία θα προβλέπει τη μη απόσυρση κεφαλαίων από τις θυγατρικές τους και την κεφαλαιακή ενδυνάμωσή τους. Διαφορετικά θα υπάρξουν "κυρώσεις" για όσες τράπεζες αποφασίσουν να αποσύρουν κεφάλαια από την τραπεζική αγορά.

Οι ελληνικοί όμιλοι

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας με βάση τα στοιχεία της 31.12.2008 είχε χορηγήσει στη ρουμανική αγορά 2,2 δισ. ευρώ δάνεια: 700 εκατ. ευρώ στεγαστικά, 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά, 300 εκατ. ευρώ δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις, 500 εκατ. ευρώ προς μεσαίες και 400 εκατ. ευρώ προς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Οι καταθέσεις ανέρχονταν σε 766 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις για την αντιμετώπιση των επισφαλειών διαμορφώνονταν στο 119%.

Ο όμιλος της Eurobank έχει χορηγήσει στη ρουμανική τραπεζική αγορά δάνεια ύψους 3,9 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις ανέρχονταν σε 2,4 δισ. ευρώ, ενώ αυξημένες ήταν και οι προβλέψεις για την αντιμετώπιση επισφαλειών.

Ο όμιλος της Alpha Bank έχει χορηγήσει συνολικά δάνεια ύψους 4,17 δισ. ευρώ (3,022 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 580 εκατ. ευρώ στεγαστικά και 568 εκατ. ευρώ καταναλωτικά) και οι καταθέσεις ανέρχονταν σε 1,467 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v