Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Ανάσα στα έσοδα από ομόλογα-μετοχές

Γερή ανάσα έδωσε στις ασφαλιστικές εταιρίες η άνοδος των τιμών ομολόγων και δευτερευόντως των μετοχών, εξασφαλίζοντας έσοδα που ενισχύουν κυρίως την καθαρή τους θέση και σε μικρότερο βαθμό την κερδοφορία.

Ασφαλιστικές: Ανάσα στα έσοδα από ομόλογα-μετοχές
Γερή ανάσα έδωσε στις ασφαλιστικές εταιρίες η άνοδος των τιμών των ομολόγων και δευτερευόντως των μετοχών μετά τον Μάρτιο, εξασφαλίζοντας επενδυτικά έσοδα που ενισχύουν κυρίως την καθαρή τους θέση και σε μικρότερο βαθμό την κερδοφορία τους.

Η άνοδος των ομολόγων ξεκίνησε δειλά-δειλά τον Μάρτιο και κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, εξασφαλίζοντας καλές αποδόσεις για όσες ασφαλιστικές συνέχισαν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους αγοράζοντας νέες εκδόσεις ελληνικού δημοσίου, ή τίτλους άλλων κρατών, ή τέλος εταιρικά ομόλογα.

Τα τελευταία είχαν δώσει ένα μικρό ράλι και στις αρχές του έτους (μόνο οι εκδόσεις υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης), το ράλι όμως τιμών του διμήνου Μαρτίου - Απριλίου ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο.

Η σημαντική υποχώρηση των φόβων που κυριάρχησαν το α΄ δίμηνο του έτους για κατάρρευση μέχρι και χωρών της ευρωζώνης (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και για διάλυσή της καθώς και οι ανησυχίες για την πορεία των οικονομιών της Νέας Ευρώπης άρχισαν σταδιακά να μετριάζονται από τον Μάρτιο.

Σήμερα οι αγορές έχουν πια ξεχάσει τα εφιαλτικά σενάρια και λόγω των αποδόσεων που έχουν βγει έχει αυξηθεί η διάθεση για ανάληψη κινδύνου, με αποτέλεσμα να εκφράζεται πλέον υπερβολική αισιοδοξία, σημειώνει πεπειραμένο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς στη διαχείριση επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε δύο συνεδριάσεις (6 - 7/5) το spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά έκλεισε κατά 50 ολόκληρες μονάδες.

Έτσι την περασμένη Παρασκευή τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα ήταν διαπραγματεύσιμα με spread 160 μονάδων σε σχέση με τα γερμανικά, ενώ στο α΄ δίμηνο του έτους το spread είχε φτάσει και στις 270 μονάδες.

Η τάση μείωσης των spreads το τελευταίο διάστημα είναι συνολική, αλλά τα ελληνικά ομόλογα έδωσαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις αν κάποιος είχε πιάσει ένα μεγάλο μέρος της μεταβλητότητάς τους, σημειώνει Έλληνας, στέλεχος μεγάλης ξένης επενδυτικής τράπεζας, η οποία διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Η άνοδος των τιμών των κρατικών ομολόγων θα έχει θετικό αποτέλεσμα στα επενδυτικά έσοδα των ασφαλιστικών εταιριών κατά το β΄ τρίμηνο της χρήσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ενισχύει την καθαρή θέση μετά τις μεγάλες ζημίες του 2008 και δημιουργεί ρευστότητα για διαφοροποίηση της επενδυτικής στρατηγικής τους επόμενους μήνες.

Η Εθνική Ασφαλιστική, με θέσεις σε κρατικά ομόλογα της τάξης των 350 εκατ. ευρώ στις 31/12/08 και περί τα 345 εκατ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα, 196 σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και περί τα 65 εκατ. ευρώ σε μετοχές, εγγράφει λογικά μετά τον Μάρτιο σημαντικά επενδυτικά έσοδα σε σύγκριση μάλιστα με το 2008 κατά τη διάρκεια του οποίου το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της έγγραφε μόνο ζημίες.

Αντίστοιχα, η Eurolife του ομίλου EFG Eurobank στις 31/12/08 διέθετε θέσεις σε κρατικά ομόλογα τρέχουσας αξίας 231,7 εκατ. ευρώ, 102 εκατ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα, 36,7 εκατ. ευρώ σε μετοχές και 23,8 εκατ. ευρώ σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων. Οι επενδύσεις για λογαριασμό των ασφαλισμένων της ανέρχονταν στα 743,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v