Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Αύριο παίρνουν τα ομόλογα του Δημοσίου

Αυλαία αύριο για τη χορήγηση από το ελληνικό δημόσιο των ομολόγων προς τις ελληνικές τράπεζες, όπως ορίζει το σκέλος των 5 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Τράπεζες: Αύριο παίρνουν τα ομόλογα του Δημοσίου
Αυλαία αύριο για τη χορήγηση από το ελληνικό δημόσιο των ομολόγων προς τις ελληνικές τράπεζες, όπως ορίζει το σκέλος των 5 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας.

Αναλυτικά, οι τραπεζικοί όμιλοι θα πάρουν αύριο Πέμπτη 21 Μαΐου το ομόλογο για την έκδοση των προνομιούχων μετοχών, το οποίο έχει τιμολογηθεί με βάση το Εuribor 6μήνου συν περιθώριο της τάξης του 1,30%. Εν συνεχεία, θα το καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντλώντας κεφάλαια ανάλογα με την απόφαση που έχει λάβει κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

Τα κεφάλαια στοχεύουν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, δεν θα διοχετευτούν στην αγορά (με τη μορφή χορηγήσεων) και η απόδοσή τους για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στο 10%. Σύμφωνα με τον νόμο, οι τράπεζες δύνανται να επιστρέψουν τα κεφάλαια στο ελληνικό δημόσιο μετά την 1η Ιουλίου 2009.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρωτόγνωρη καθυστέρηση της χορήγησης των εν λόγω κεφαλαίων, εξαιτίας της αδυναμίας του οικονομικού επιτελείου να ξεκαθαρίσει του όρους διάθεσης, περιορίζει τα έσοδα τα Δημοσίου.

Τι θα πάρει κάθε τράπεζα

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα αντλήσει 350 εκατ. ευρώ, της Eurobank 950 εκατ. ευρώ, 1 δισ. ευρώ θα αντλήσει η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς 370 εκατ. ευρώ, η ΑΤΕ 675 εκατ. ευρώ, 225 εκατ. ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 100,2 εκατ. ευρώ η Attica Bank, 80 εκατ. ευρώ η Proton Bank και 28,30 εκατ. ευρώ η Πανελλήνια Τράπεζα.

"Αδιάθετο" 1 δισ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει διορία έως και σήμερα στα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αξιοποιήσουν το 1 δισ. ευρώ που περισσεύει από το σκέλος των 5 δισ. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, καμία ελληνική τράπεζα δεν κατέθεσε σχετικό αίτημα -με την επιφύλαξη της σημερινής ημέρας- καταδεικνύοντας ότι οι ανάγκες όσον αφορά στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v