Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Θετικά μηνύματα από τρέχουσες συναλλαγές

Βελτιωμένα ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τόσο για το Φεβρουάριο όσο και για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Σε επίπεδο μήνα εμφανίστηκε μικρό πλεόνασμα, ενώ στο δίμηνο το έλλειμμα περιορίστηκε σημαντικά.

Βελτίωση παρουσίασαν τόσο στο Φεβρουάριο όσο και στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το Φεβρουάριο 2004 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε σημαντικά και παρουσίασε μικρό πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων και το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περίπου διπλασιάστηκαν. Επίσης, το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε. Αντίθετα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε την ίδια περίοδο.

Η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση των αντίστοιχων εισπράξεων από εξαγωγές. Επίσης, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου–Φεβρουαρίου 2004 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε σημαντικά (κατά 1.082 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 1.196 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με εκείνο της ιδίας περιόδου του 2003. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τον περιορισμό της δαπάνης για καθαρές εισαγωγές καυσίμων κατά 189 εκατ. ευρώ, ο οποίος όμως εν μέρει αντισταθμίστηκε από τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 136 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε σημαντικά (κατά 415 εκατ. ευρώ), γεγονός που οφείλεται στην αξιόλογη άνοδο των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 159 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, η διεύρυνση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων κατά 455 εκατ. ευρώ οφείλεται στην άνοδο των καθαρών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, το Φεβρουάριο 2004 δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες ροές κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή εισροή ύψους 3.112 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως την εισροή κεφαλαίων για τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος, όσον αφορά τις ”λοιπές” επενδύσεις, η καθαρή εκροή ύψους 3.443 εκατ. ευρώ συνδέεται κυρίως με την αύξηση των καταθέσεων και τοποθετήσεων σε repos στο εξωτερικό από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και με τη μείωση των καταθέσεων και τοποθετήσεων σε repos στην Ελλάδα από μη κατοίκους.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου–Φεβρουαρίου 2004 παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 356 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 2.552 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Στο τέλος Φεβρουαρίου 2004 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 3,7 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v