Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβόπουλος: Οι τράπεζες παραμένουν ισχυρές

Ισχυρά παραμένουν τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, σε ομιλία του στον ΟΑΣΕ. Στάσιμη η ανάπτυξη το 2009 στην Ελλάδα. Σημάδια βελτίωσης στην ευρωζώνη.

Προβόπουλος: Οι τράπεζες παραμένουν ισχυρές
Τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών παραμένουν ισχυρά, τόνισε μεταξύ άλλων ο διοικητής της  Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, κ. Γιώργος Προβόπουλος, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).  

Όπως ανέφερε, οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με άλλες οικονομίες, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ρευστότητας αλλά και της πολύ περιορισμένης έκθεσης των τραπεζών σε τοξικά στοιχεία ενεργητικού.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι η επιδείνωση της οικονομίας θα επηρεάσει αρνητικά την δυνατότητα ιδιωτών και επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί στενά το τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας τα πιστωτικά standards και τους εποπτικούς ελέγχους. 

Στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι, ως αποτέλεσμα της κρίσης, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 3% το 2008 σε μηδενικά επίπεδα, περνώντας ίσως και σε αρνητικό έδαφος, το 2009.     

Σχολιάζοντας την εικόνα της οικονομίας της ευρωζώνης, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε: "Πρόσφατα, υπήρξαν κάποια θετικά σημάδια στην οικονομία της ευρωζώνης αντικατοπτρίζοντας εξελίξεις στης χρηματοοικονομική αγορά και τους δείκτες εμπιστοσύνης".

Στην ομιλία του, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε: "Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν, ωστόσο, ότι εάν έχουμε σταθεροποίηση, θα συνοδεύεται από πολύ χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας. Θα χρειαστεί κάποιο διάστημα πριν οι οικονομίες ανακάμψουν πλήρως και αρχίσουν να αναπτύσσονται με ισχυρό ρυθμό". Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η ανάκαμψη από την κρίση ίσως να είναι αργή, αλλά θα υπάρξει ανάκαμψη.

Ο δε ρυθμός της ανάκαμψης, όπως εξήγησε, θα εξαρτηθεί σε κρίσιμο βαθμό από το πόσο σύντομα μπορεί να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η κρίση που βιώνουμε είναι διπλή, χρηματοπιστωτική και οικονομική. "Όπως έχω τονίσει, η απάντησή μας θα πρέπει και αυτή να είναι διπλή φύσεως. Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να υποστηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη. Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να επιδιώξουμε μια αξιόπιστης στρατηγικής έξοδο από τις υπερβολικές πολιτικές παρεμβάσεις, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την εποπτεία του χρηματοοικονομικού κλάδου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v