Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τέλη Ιουνίου τα πραγματικά stress tests

Στο μικροσκόπιο της Τραπέζης της Ελλάδος θα βρεθούν οι τραπεζικοί όμιλοι καθώς στα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου θα διενεργηθούν νέα stress tests, αυτή τη φορά με βάση τις παραδοχές της ΤτΕ.

  • της Αναστασίας Παπαιωάννου
Τράπεζες: Τέλη Ιουνίου τα πραγματικά stress tests
Στο μικροσκόπιο της Τραπέζης της Ελλάδος θα βρεθούν οι τραπεζικοί όμιλοι καθώς στα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου θα διενεργηθούν νέα stress tests, αυτή τη φορά με βάση τις παραδοχές της ΤτΕ.

Αυτές οι παραδοχές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ηπιότερες των πολύ αυστηρών κριτηρίων που χρησιμοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά στις εκτιμώμενες επισφάλειες, ωστόσο θα συμπεριλάβουν τα κρίσιμα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τις ηπιότερες παραδοχές, οι πληροφορίες από τα τραπεζικά στελέχη αναφέρουν πως η Τράπεζα της Ελλάδος θα αξιολογήσει τα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών βάσει των εξής κατά προσέγγιση εκτιμήσεων: επισφάλειες στην Ελλάδα που θα κυμανθούν, για το 2009, στην περιοχή του 7% και για τις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης στο 10%.

Μπορεί στο μέτωπο των δανείων σε καθυστέρηση το ποσοστό για το 2009 να προσεγγίσει το αισιόδοξο σενάριο, ωστόσο η πορεία του τουρισμού μένει να αποδειχτεί και η εξέλιξή της θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια τόσο από τις ίδιες της επιχειρήσεις όσο και από το μέγεθος της ανεργίας που θα προκαλέσει.

Εξ ου και από την Τράπεζα της Ελλάδος αναμένουν τα πρώτα στοιχεία, τα οποία θα καταδεικνύουν την τάση στα τέλη του Ιουνίου, προκειμένου να προχωρήσουν στα τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Όσο για τα αποτελέσματα των stress tests που έκαναν οι ελληνικές τράπεζες και τα κατέθεσαν στις υπηρεσίες της Τραπέζης της Ελλάδος, θα δοθούν σήμερα (Δευτέρα 18 Μαΐου 2009) από τη διοίκηση της ΤτΕ στους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το πόρισμα που θα δώσει ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιώργος Προβόπουλος, στο κλιμάκιο του ΔΝΤ θα αφορά στο σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και όχι στην αξιολόγηση ανά τράπεζα.

Αντίθετα, με τις ηπιότερες και ρεαλιστικές παραδοχές που θα λάβει υπόψη της η Τράπεζα της Ελλάδος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε εντολή τα τεστ κοπώσεως του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να γίνουν με βάση τις εξής εκτιμήσεις: 10% επισφάλειες στην Ελλάδα, 15% στην Τουρκία και 20% στα Βαλκάνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v