Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Στην τελική ευθεία η συμμετοχή δημοσίου

Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η άντληση των κεφαλαίων από τις τράπεζες μέσω του πυλώνα των 5 δις ευρώ που αφορά στην έκδοση προνομιούχων μετοχών, με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Τράπεζες: Στην τελική ευθεία η συμμετοχή δημοσίου
Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η άντληση των κεφαλαίων από τις τράπεζες μέσω του πυλώνα των 5 δισ. ευρώ που αφορά στην έκδοση προνομιούχων μετοχών, με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ η τυπική διαδικασία της τελικής υπογραφής αναμένεται να κλείσει το αργότερο τη Δευτέρα 18 Μαίου 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες τράπεζες έχουν βάλει την τελική υπογραφή και οι υπόλοιπες αναμένεται να υπογράψουν τη Δευτέρα αφού δουν το τελικό κείμενο της αποτίμησης του ομολόγου. Επί της ουσίας το θέμα έχει ολοκληρωθεί μετά την κατάθεση της σχετικής διάταξης στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η αποτίμηση του ομολόγου έχει γίνει με βάση το euribor 6μηνης διάρκειας συν περιθώριο της τάξης του 1,30% και η λήξη του τοποθετείται στις 21 Μαίου 2014.

Κεφάλαια

Σε ό,τι αφορά την άντληση των κεφαλαίων από τις εμπορικές τράπεζες, εκτιμάται πως θα ξεκινήσει άμεσα. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα αντλήσει τα κεφάλαια ύψους 350 εκατ ευρώ την επόμενη Τετάρτη το αργότερο Πέμπτη 21 Μαίου. Την ίδια στρατηγική θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος της Eurobank θα αντλήσει 950 εκατ. ευρώ, 1 δισ. ευρώ θα αντλήσει η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς 370 εκατ. ευρώ, η ΑΤΕ 675 εκατ. ευρώ, 225 εκατ. ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 100,2 εκατ. ευρώ η Attica Bank, 80 εκατ. ευρώ η Proton Bank και 28,30 εκατ. ευρώ η Πανελλήνια Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v