Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kantor: Δεν αναμένονται deals (πλην ΔΕΠΑ) το 2004

Δεν αναμένονται ουσιαστικές κινήσεις εξαγορών το 2004 στην Ελλάδα εκτός των γνωστών κινήσεων, όπως αυτών της ΔΕΠΑ, ενώ οι επενδυτές περιμένουν να δουν πώς θα διαχειρισθεί η νέα κυβέρνηση το όλο θέμα της ηλεκτρικής αγοράς, σημειώνει μεταξύ άλλων σε έκθεσή της η Kantor Capital, θυγατρική του ομίλου Kantor.

Kantor: Δεν αναμένονται deals (πλην ΔΕΠΑ) το 2004
Δεν αναμένονται ουσιαστικές κινήσεις εξαγορών το 2004 στην Ελλάδα εκτός των γνωστών κινήσεων, όπως αυτών της ΔΕΠΑ, ενώ οι επενδυτές περιμένουν να δουν πώς θα διαχειρισθεί η νέα κυβέρνηση το όλο θέμα της ηλεκτρικής αγοράς, σημειώνει μεταξύ άλλων σε έκθεση της η Kantor Capital, θυγατρική του ομίλου Kantor.

Αναλυτικότερα, η Kantor Capital, σε ανάλυσή της για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις ενεργειακών εταιριών, εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα ενταθεί την περίοδο 2005–2007, διαβλέποντας αισθητή αύξηση της κατά κεφαλή ζήτησης ενέργειας σε διεθνές επίπεδο το 2004, για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια συνεχούς πτώσης.

Παράλληλα, τονίζεται στην έρευνα, η βελτίωση της γενικής οικονομικής συγκυρίας, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ανάπτυξη των ενεργειακών αγορών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση περισσότερων επιχειρηματικών κινήσεων στον ενεργειακό τομέα το 2004, όπως άλλωστε έδειξε το τελευταίο τρίμηνο του 2003.

Σύμφωνα με τις παραπάνω τάσεις, επισημαίνει η Kantor Capital, το 2004 αναμένεται να πραγματοποιηθούν κυρίως μικρές εγχώριες συναλλαγές μεταξύ ομοειδών εταιριών, με κύριο σκοπό την ενίσχυση των θέσεών τους στις τοπικές αγορές.

Η έκθεση της Kantor Capital δεν αποκλείει πάντως την πραγματοποίηση στρατηγικών κινήσεων για τη διείσδυση σε νέες γεωγραφικά περιοχές, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ενώ εταιρίες που έχουν υψηλά περιθώρια ανάπτυξης και υψηλές αποδόσεις θα είναι αυτές που θα αποτελέσουν στόχους με σκοπό την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η διεθνής πετρελαϊκή αγορά επηρεάζεται από την εμφάνιση των ρωσικών εταιρειών και ίσως υπάρξει ένας ακόμη γύρος συγκέντρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακόμα τονίζεται πως η αγορά ηλεκτρισμού, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρειο και Νότιο Αμερική, βρίσκεται σε φάση τακτοποίησης, με αύξηση της συγκέντρωσης σε εθνικό επίπεδο και μείωση των διασυνοριακών τοποθετήσεων.

Επιπλέον, η τάση συγχώνευσης εταιριών διανομής (multi utilities) δεν έχει ακόμη ισχυροποιηθεί και αν δεν υπάρξουν ισχυρότερα οικονομικά οφέλη μάλλον θα εγκαταλειφθεί από τους μεγάλους παίκτες, μερικοί εκ των οποίων ήδη ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία.

Η τάση σύγκλισης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, υπογραμμίζει η Kantor Capital, αναμένεται να συνεχιστεί, ίσως εντονότερη τα επόμενα χρόνια και οι επιχειρήσεις που θα προκύψουν θα προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στους καταναλωτές τους, εκμεταλλευόμενες τις δυνατότητες αξιοποίησης των δικτύων διανομής.

Η Kantor Capital είναι θυγατρική του ομίλου Kantor, με εξειδίκευση στις υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v