Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ:Μείωση επιτοκίων καταθέσεων-δανείων το Μάρτιο

Μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων το Μάρτιο του 2009, ενώ σημαντική μείωση σημείωσαν και τα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων και δανείων.

ΤτΕ:Μείωση επιτοκίων καταθέσεων-δανείων το Μάρτιο
Μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Μάρτιο του 2009 (πίνακας 1).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σημείωσαν πτώση (κατά 19 και 15 μονάδες βάσης) τον Μάρτιο του 2009 και διαμορφώθηκαν στο 0,79% και στο 0,58% αντίστοιχα.

Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος σημείωσε και αυτόν τον μήνα σημαντική πτώση κατά 62 μονάδες βάσης στο 3,25%. Τέλος, και το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos) σημείωσε πτώση (22 μονάδες βάσης) και διαμορφώθηκε στο 1,11%.

Όσον αφορά στα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοιχτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) μειώθηκε κατά 26 μονάδες βάσης στο 14,46%.

Το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια σημείωσε πτώση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2009 και διαμορφώθηκε στο 6,38% από 6,63% τον προηγούμενο μήνα.

Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε και στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος, και για μικρά σχετικά ποσά (δάνεια μέχρι και 1 εκατ. ευρώ), όπου το μέσο επιτόκιο υποχώρησε κατά 28 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,71%.

Αντίθετα, στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος και για μεγάλα σχετικά ποσά (δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ), το μέσο επιτόκιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο τον Μάρτιο του 2009 και διαμορφώθηκε στο 4,10% από 4,12% τον προηγούμενο μήνα.

Σημαντική μείωση παρουσίασαν και τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων. Πιο συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 33 μονάδες βάσης στο 3,83%, και το επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη παρουσίασε πτώση κατά 30 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2009 στο 5,26%.

Σημαντική μείωση σημείωσαν τον Μάρτιο του 2009 και τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων (πίνακας 2).

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη παρουσίασε πτώση κατά 43 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2009 στο 4,38%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 89 μονάδες βάσης στο 3,36%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε τον μήνα αυτόν κατά 14 μονάδες βάσης στο 4,54%, ενώ το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,32%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v