Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Συν στο… ταμείο, μείον στις χορηγήσεις

Αποπληρωμές δανείων υψηλότερες από τις νέες χορηγήσεις εμφανίζουν μέχρι και τον Απρίλιο οι ελληνικές τράπεζες. Οι μέσοι ρυθμοί εκταμίευσης για στεγαστικά καταναλωτικά και οι προσδοκίες.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Τράπεζες: Συν στο… ταμείο, μείον στις χορηγήσεις
Παρά τα πρώτα συγκρατημένα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και διαχέονται στις διεθνείς αγορές, η ζήτηση τόσο στεγαστικών όσο και καταναλωτικών δανείων στην ελληνική αγορά παραμένει υποτονική.

Όπως υποστηρίζουν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, υπάρχει μία σχετική βελτίωση σε σύγκριση με τη μηδενική ζήτηση των δύο πρώτων μηνών του 2009, η κατάσταση όμως παραμένει στάσιμη και οι εν δυνάμει δανειολήπτες επιφυλακτικοί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες χορηγούν, κατά μέσο όρο σε μηνιαία βάση, στεγαστικά δάνεια ύψους από 30 έως 70 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή οι αποπληρωμές (δόσεις και τόκοι παλαιότερων δανείων) ανέρχονται -ανά μήνα- σε 50 έως 90 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, διπλάσιοι ίσως και μεγαλύτεροι είναι οι ρυθμοί χορήγησης που παρουσιάζει η Εθνική Τράπεζα, η οποία χορηγεί πλέον το 50% των νέων δανείων που εκταμιεύονται στην ελληνική αγορά ανά μήνα.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο η κίνηση στα στεγαστικά αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αναθερμανθεί για δύο λόγους:

Ο πρώτος αφορά στις εκταμιεύσεις των δανείων που έχουν ήδη εγκριθεί. Είναι γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό όσων έχουν υποβάλει αίτηση για στεγαστικό -το τελευταίο 4μηνο- δεν το εκταμιεύει, μολονότι έχει εγκριθεί και με βάση τις εκτιμήσεις αναμένεται να αντλήσει τα χρήματα εντός του επόμενου διμήνου.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αγορά κατοικίας.

---Καταναλωτικά

Στην καταναλωτική πίστη παρατηρείται το εξής: Οι μειώσεις στα τέλη ταξινόμησης έδωσαν μία οριακή ανάσα στα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου. Όσο για τα καταναλωτικά, παραμένουν στα αζήτητα και τα μόνα που κινούνται είναι τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου, τα οποία οι τράπεζες διαφημίζουν.

Η αναζωπύρωση των προγραμμάτων συγκέντρωσης οφειλών αποσκοπεί αφενός στην εξυγίανση, αφετέρου στη συγκέντρωση του πελάτη σε μία τράπεζα, ζητούμενο της νέας εποχής για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τις νέες εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων, είναι σχεδόν μηδενικές και σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη αναμένεται τους επόμενους μήνες να δούμε μείωση των συνολικών υπολοίπων στα δάνεια της κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v