Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΒΒΕ: Συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης

Άμεσες αποφάσεις και πιο γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση κυβερνητικών πρωτοβουλιών ζήτησε από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης η νέα διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

ΣΒΒΕ: Συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης
Άμεσες αποφάσεις και πιο γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών ζήτησε από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κ. Στ. Καλαφάτη η νέα διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τετάρτη 6 Μαΐου 2009 συνάντηση της νέας διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Ν. Πέντζος αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση, και κυρίως στο ότι κατά τη διάρκειά της έχουν φανεί τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία, όπως υπογράμμισε, είναι εντονότερα στην περιφέρεια εξαιτίας της συνεχούς διεύρυνσης των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Ακολούθως, τόνισε προς τον κ. υπουργό τη σημασία και τη διαχρονικά σημαντική συμβολή της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε, ο τομέας της οικονομίας ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι η μεταποίηση, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον δεν έχει τεθεί σε προτεραιότητα από καμία ελληνική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια ο κ. Πέντζος ανέλυσε τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΒΒΕ για τη ζώνη καινοτομίας, τη μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και τον Λιμένα Θεσσαλονίκης. Και για τις τρεις πρωτοβουλίες τονίστηκαν ιδιαίτερα προς τον υπουργό οι σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις, οι οποίες, κατά τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, απαξιώνουν τέτοιου είδους εγχειρήματα και ζητήθηκε η άμεση υποβολή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Ειδικότερα, επισημάνθηκαν προς τον υπουργό τα ακόλουθα:

• Για τη μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου: θα πρέπει να ληφθεί άμεσα η απόφαση για την επιλογή του χώρου στον οποίο θα μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ, ενώ τα έργα στο νέο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2012, ούτως ώστε να συμπέσουν με τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης,

• Για τον Λιμένα Θεσσαλονίκης: θα πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός του συνόλου των παραγωγικών υποδομών του και κυρίως η επιτάχυνση της κατασκευής του 6ου προβλήτα. Παράλληλα, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα του λιμένα και να εφαρμοστεί τιμολογιακή πολιτική που θα καταστήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το ανταγωνιστικότερο της περιοχής, ούτως ώστε αυτό να επανέλθει άμεσα στη διεθνή λιμενική αγορά, με την επανάκτηση πελατών που αποχώρησαν λόγω των πρόσφατων προβλημάτων λειτουργίας του.

• Για τη ζώνη καινοτομίας: είναι το εγχείρημα για το οποίο ο χρόνος είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας όσον αφορά στην επιτυχία του. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου και κυρίως στον ορισμό των θυλάκων υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων είναι μεγάλες, κυρίως όταν υπάρχει πρωθυπουργική εντολή για την άμεση υλοποίηση του έργου, ενώ η πρόσφατη δημόσια δήλωση περί εγκατάστασης των πρώτων επιχειρήσεων εντός της ζώνης το 2013 αντιβαίνει σε οποιαδήποτε λογική επίσπευση των ρυθμών υλοποίησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει: α) να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης του έργου, β) να οριστούν άμεσα τουλάχιστον δύο θύλακες υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων και γ) οι πρώτες επιχειρήσεις να εγκατασταθούν στους θύλακες στις αρχές του 2010.

Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Στ. Καλαφάτης συμφώνησε με τη σπουδαιότητα των θεμάτων και ανέφερε ότι θα υπάρξουν άμεσες αποφάσεις στα περισσότερα ζητήματα της αρμοδιότητάς του στις ερχόμενες ημέρες.

Τέλος, πρότεινε τη συμμετοχή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στην Επιτροπή των Επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας, που θα συνέρχεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα για τη συζήτηση των προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v