Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοιξε η στρόφιγγα των εγγυήσεων του "πακέτου"

Συνεπείς στην προτροπή της Τράπεζα της Ελλάδος να κάνουν σταδιακή και ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, χρήση από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ εμφανίζονται οι Έλληνες τραπεζίτες.

Άνοιξε η στρόφιγγα των εγγυήσεων του πακέτου
Συνεπείς στην προτροπή της Τράπεζα της Ελλάδος να κάνουν σταδιακή και ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, χρήση από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ εμφανίζονται οι Έλληνες τραπεζίτες.

Ο διοικητής της ΤτΕ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η άντληση των κεφαλαίων πρέπει να γίνει σταδιακά, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος της Alpha Bank, αφού άντλησε προ διμήνου 500 εκατ. ευρώ από τον πυλώνα των 15 δισ. ευρώ (με εγγύηση του δημοσίου), σχεδιάζει τώρα την επιπλέον άντληση κεφαλαίων ύψους 1 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος των κεφαλαίων από τον εν λόγω πυλώνα προσδιορίζεται με βάση το επιτόκιο που δανείζεται το ελληνικό δημόσιο, το οποίο σταδιακά αποκλιμακώνεται.

Την ίδια στιγμή, στο «χορό» των 15 δισ. μπαίνει και ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, όπου το χρονικό διάστημα 15-20 Μαΐου θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κεφάλαια από τον πυλώνα των 15 δισ. ευρώ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ακριβός από τους τραπεζίτες εξαιτίας της εκτόξευσης του spread του ελληνικού δημοσίου έχει αντλήσει 500 εκατ. ευρώ ο όμιλος της Eurobank.

Στις επόμενες ημέρες, και όσο η ζήτηση για δάνεια παρουσιάζει μια σχετική ανάκαμψη, τόσο θα παρατηρείται σταδιακή άντληση κεφαλαίων από το συγκεκριμένο πυλώνα.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 27/4, η Moody's προχώρησε σε αξιολόγηση με Αa3, έκδοσης ομολόγων με εγγύηση δημοσίου ύψους 2,6 δισ. από την Εθνική. Η αντίστοιχη έκδοση της Alpha Bank, ύψους 1 δισ. ευρώ, αξιολογήθηκε με A1.  

Αν. Πα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v