Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Μείωση ελλείμματος συναλλαγών τον Φεβρουάριο

Το Φεβρουάριο του 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 674 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 1.256 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

ΤτΕ: Μείωση ελλείμματος συναλλαγών τον Φεβρουάριο
Το Φεβρουάριο του 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 674 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 1.256 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αντανακλώντας τον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος, ο οποίος αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την μείωση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων των υπηρεσιών και των τρεχουσών μεταβιβάσεων και τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων.

Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται κυρίως στην μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 579 εκατ. ευρώ, (λόγω του ότι η μείωση της δαπάνης για εισαγωγές ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση των εισπράξεων από εξαγωγές), καθώς επίσης και στον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 347 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 140 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 170 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (κατά 174 εκατ. ευρώ).
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 175 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισε σημαντικό πλεόνασμα 1.593 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως ήταν μικρότερο κατά 47 εκατ. ευρώ από ό,τι το Φεβρουάριο του 2008. (Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις - πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό).

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 1.240 εκατ. ευρώ ή 21,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 4.625 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη σημαντική μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ την ίδια περίοδο τα πλεονάσματα των ισοζυγίων υπηρεσιών και τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκαν και το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε.

Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 2.038 εκατ. ευρώ οφείλεται στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 1.182 εκατ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 708 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 148 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1.632 εκατ. ευρώ ή 24,0%, δηλαδή περισσότερο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 450 εκατ. ευρώ ή 19,7%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών μειώθηκε κατά 418 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών -- οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 25,1% -- και την αύξηση των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες. Τόσο οι ταξιδιωτικές δαπάνες από μη κατοίκους στην Ελλάδα όσο και οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν (κατά 20,2% και 20,6% αντίστοιχα), με αποτέλεσμα οι καθαρές πληρωμές για ταξιδιωτικές υπηρεσίες να μείνουν σχεδόν αμετάβλητες (μειώθηκαν κατά 23 εκατ. ευρώ).

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 283 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κυρίως με την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους καταθέσεων και δανείων, ενώ η αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν πολύ μικρή.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε μείωση κατά 97 εκατ. ευρώ.

* Τα στοιχεία της ΤτΕ δημοσιεύονται αναλυτικά στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v