Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΑΝ: Συνεχίζουμε με Ισπανούς για ΔΕΠΑ

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Gaz Natural για την πώληση στρατηγικού πακέτου της ΔΕΠΑ, δήλωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο euro2day.gr, συνιστώντας παράλληλα στη ΔΕΗ να μην προχωρήσει στην άσκηση της option. Πως θα διαχωρισθεί η ΔΕΠΑ.

ΥΠΑΝ: Συνεχίζουμε με Ισπανούς για ΔΕΠΑ
του Σταμάτη Ζησίμου

”Θεωρούμε τους Ισπανούς σοβαρούς επενδυτές και θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μαζί τους, αλλά σε νέα βάση. Δεν θέλουμε την πώληση της ΔΕΠΑ με τον τρόπο που επεδίωξε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα προωθήσουμε το διαχωρισμό της Mεταφοράς από την Eμπορία. Το τμήμα της μεταφοράς και της επέκτασης του δικτύου θα είναι υπό τη διαχείριση του δημοσίου”.

Σ’ αυτή τη βάση θα κινηθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την Gaz Natural για την πώληση στρατηγικής συμμετοχής στη ΔΕΠΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, το οποίο, μιλώντας στο euro2day.gr, θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Το πρόσφατο μνημόνιο, λέει η ίδια πηγή στο euro2day.gr, που υπέγραψε με τους Ισπανούς η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν δεσμεύει τη νέα πολιτική ηγεσία, η οποία εκ των προτέρων είχε δηλώσει ότι θα επανεξετάσει το θέμα.

Όμως, - σύμφωνα με την ίδια πηγή - η σοβαρότητα των επενδυτών, καθιστά αναγκαία τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων τόσο για την πώληση της ΔΕΠΑ, όσο και για την καλή έξωθεν μαρτυρία. ”Δεν θέλουμε να βρεθεί κάποιος και να μας κατηγορήσει ότι διώχνουμε τους επενδυτές”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αντίδρασης των ιθυνόντων της Gaz Natural στο διαχωρισμό της ΔΕΠΑ, σε τομείς Μεταφοράς και Εμπορίας, η ίδια πηγή εκτιμά πως ”δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού και στην Ισπανία, παρόμοιο καθεστώς ισχύει”.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο η ΔΕΗ να ασκήσει την option για τη ΔΕΠΑ και να υλοποιήσει την εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ από τη ΔΕΗ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: ”Πιστεύουμε ότι μια τέτοια εξαγορά δεν θα ήταν επωφελής για τη ΔΕΗ”.

Σήμερα, το 35% της ΔΕΠΑ, ανήκει στα ΕΛΠΕ βάσει νομοθετικής ρύθμισης. Σημειώνουμε ότι τα ΕΛΠΕ μπορούσαν να επεκτείνουν το ποσοστό τους στη ΔΕΠΑ, ωστόσο, πρόπερσι με απόφαση της γενικής συνέλευσης και κατόπιν προτροπής του ελληνικού δημοσίου αποποιήθηκαν την άσκηση του δικαιώματος έναντι τιμήματος 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ίδιο δικαίωμα για την απόκτηση πακέτου της ΔΕΠΑ, έχει και η ΔΕΗ, η οποία μέχρι πρότινος βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης για την εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ.

Όμως η νέα κυβέρνηση, δηλώνει ότι θα επανεξετάσει το δικαίωμα εξαγοράς ποσοστού της ΔΕΠΑ. Στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η εξαγορά, θεωρείται δεδομένο ότι η ΔΕΗ θα λάβει ανάλογη αποζημίωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v