Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΟ σε τράπεζες:Χαλαρώστε κριτήρια δανείων

Χαλάρωση των κριτηρίων δανειοδότησης των επιχειρήσεων ζήτησε από τους τραπεζίτες ο Γ. Παπαθανασίου σε συνάντηση που είχε μαζί τους. Για το πακέτο των 28 δισ. ζήτησε επιτάχυνση διαδικασιών άντλησης κεφαλαίων.

ΥΠΟΙΟ σε τράπεζες:Χαλαρώστε κριτήρια δανείων
Χαλάρωση των κριτηρίων δανειοδότησης των επιχειρήσεων ζήτησε από τους τραπεζίτες ο Γ. Παπαθανασίου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους.

Όπως τονίζουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου οι τράπεζες θα πρέπει βέβαια να είναι πολύ προσεκτικές με τους υποψήφιους δανειολήπτες που είχαν προβλήματα και πριν την κρίση, όμως δεν θα πρέπει να αρνούνται τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις οι οποίες είχαν μια πολύ καλή εικόνα πέρσι και πιθανότατα θα έχουν μια εξίσου καλή πορεία όταν αρχίσει η ανάκαμψη, αλλά τώρα περνούν μια δύσκολη φάση.

Νεότερες εκτιμήσεις της ΤτΕ κάνουν λόγο για επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης στο 8% φέτος από 10% που ήταν ο αρχικός στόχος. Υπενθυμίζεται ότι το 2008 ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού ήταν περίπου 15%.

Αναφορικά με το πακέτο των 28 δισ. ο Υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους επικεφαλής των 5 μεγαλύτερων τραπεζών να επιταχύνουν τις διαδικασίες άντλησης των κεφαλαίων καθώς μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί περίπου 9,5 δισ. ευρώ.

Για την τεχνική εκκρεμότητα που υπάρχει με τις προνομιούχες μετοχές, πηγές του Υπουργείου τονίζουν ότι δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα στην όλη διαδικασία αλλά, σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θα λυθεί έως τα τέλη του Απριλίου αφού πρώτα ληφθεί απαραίτητη έγκριση από την Κομισιόν.

Για το σκέλος των εγγυήσεων, που παραμένει σχεδόν στα αζήτητα καθώς οι τράπεζες το θεωρούν ακριβό, το οικονομικό επιτελείο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ανακατανομής κεφαλαίων αν και προς το παρών δεν έχει κάποιο πειστικό αίτημα προς αυτή την κατεύθυνση από τους τραπεζίτες.

Στη συνάντηση εξετάστηκε και η παρουσία των τραπεζών στα Βαλκάνια. Η εκτίμηση και των 2 πλευρών είναι ότι η κατάσταση στις γειτονικές χώρες παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο κ. Τ. Αράπογλου από την Εθνική, ο κ. Δ. Μηλιάκος από την Αγροτική, ο κ. Δ. Ματζούνης από την Alpha Bank, ο κ. Ν. Νανόπουλος από τη Eurobank και ο κ. Μ. Σάλας από την Πειραιώς.

Νωρίτερα το euro2day.gr μετέδωσε:

"Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, με τους επικεφαλής των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών.

Αντικείμενο της συνάντησης, ήταν η πορεία απορρόφησης του πακέτου των 28 δισ., η οποία μέχρι στιγμής δεν κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς έχει αντληθεί μόλις το 1/3 του ποσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεχνικό πρόβλημα που υπάρχει στο ζήτημα των προνομιούχων μετοχών οδεύει προς τη διευθέτησή του, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ανακατανομής κεφαλαίων από το σκέλος των εγγυήσεων, το οποίο δεν εμφανίζει προς το παρόν μεγάλη ζήτηση.

Τραπεζικές πηγές έλεγαν μετά τη σύσκεψη ότι τα στεγαστικά δάνεια φέτος θα αυξηθούν κατά περίπου 8%, που σημαίνει περίπου 6 δισ. ευρώ νέες χορηγήσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο κ. Τ. Αράπογλου από την Εθνική, ο κ. Δ. Μιλιάκος από την Αγροτική, ο κ. Δ. Ματζούνης από την Alpha Bank, ο κ. Ν. Νανόπουλος από τη Eurobank και ο κ. Μ. Σάλας από την Πειραιώς".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v