Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση ΥΠΟΙΟ με Συμβ. Εποπτείας Τραπεζών

Η επιτάχυνση των διαδικασιών της ρευστότητας τέθηκε επί τάπητος στην συνάντηση που είχαν στις 13/04 το Συμβούλιο Εποπτείας των τραπεζών με τον ΥΠΟΙΟ. Επίσημη ενημέρωση από τις τράπεζες για το πακέτο ζητά το Συμβούλιο.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Συνάντηση ΥΠΟΙΟ με Συμβ. Εποπτείας Τραπεζών
Η επιτάχυνση των διαδικασιών της ρευστότητας, κυρίως η τελική κατεύθυνσή της προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τέθηκε επί τάπητος στην συνάντηση που είχαν το πρωί το Συμβούλιο Εποπτείας των τραπεζών, που αποτελείται από τους επόπτες που έχει τοποθετήσει το Δημόσιο στις τράπεζες, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο προεδρεύων διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Σημειώνεται ό,τι για την πορεία των τριών πυλών του πακέτου των 28 δισ. ευρώ θα συναντηθεί αύριο ο υπουργός Οικονομίας με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

Στην σύσκεψη του Συμβουλίου Εποπτείας τονίσθηκε η ανάγκη για επίσημη ενημέρωση από την πλευρά των τραπεζών όσον αφορά την ροή των κεφαλαίων από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, σε μηνιαία βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε από το Υπουργείο υπόδειγμα καταγραφής στοιχείων για τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ενίσχυσης της Ρευστότητας. (Το υπόδειγμα δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό").

Συνάντηση Παπαθανασίου με τραπεζίτες

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου θα συναντηθεί αύριο, Μ. Τρίτη 14-4-2009 και ώρα 10.00, με τις Διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Αγροτικής Τράπεζας.

Συνάντηση της ΕΕΤ

Στο μεταξύ στις 11.00 σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με την συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις τράπεζες. Στη συνάντηση συζητήθηκαν μία σειρά από θέματα με αιχμή την θωράκιση της εικόνας των τραπεζών έναντι των επιθέσεων που δέχονται τους τελευταίους μήνες. Επίσης, τέθηκε το θέμα των προνομιούχων μετοχών, που αποτελεί το σκέλος των 5 δισ. ευρώ.

Σύγχυση

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα 5 δισ. ευρώ που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών θα δοθούν με την μορφή ομολόγων καθώς πρόκειται για υβριδικού τύπου κεφάλαια.

Όσο για την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί για το αν τα κεφάλαια θα δοθούν με την μορφή μετρητών ή ομολόγων, στελέχη της αγοράς τονίζουν, πως πρόκειται για «παρεξήγηση» που έχει τις ρίζες της στην εποχή υπουργίας του κ. Αλογοσκούφη καθώς ακόμη τότε δεν είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τα 28 δισ. ευρώ. «Θα ήταν σκάνδαλο το Δημόσιο να δώσει μετρητά», τονίζεται αρμοδίως.

Από τη πλευρά των τραπεζών υποστηρίζουν ότι η διάθεση ομολόγων ανεβάζει το κόστος από το 10% στο 14% καθώς τα ομόλογα αυτά όταν θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τιμολογηθούν με επιπλέον κόστος, πέραν του 10% που θα δώσουν οι τράπεζες ως τόκο στο Δημόσιο.

ΥΠΟΙΟ: Σκέψεις για ανακατανομή του "πακέτου"

Ανοιχτό αφήνουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου το ενδεχόμενο ανακατανομής κεφαλαίων από το σκέλος των εγγυήσεων, ύψους 15 δισ., προς τα άλλα σκέλη του σχεδίου.

Το πρόβλημα που θέλει να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο είναι το γεγονός ότι στο σκέλος των εγγυήσεων έχει απορροφηθεί μόλις 1 δισ. ευρώ, καθώς οι τραπεζίτες θεωρούν υψηλές τις προμήθειες και ακριβό το κόστος δανεισμού, διότι δανείζονται με την εγγύηση του δημοσίου.

Το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή συζήτηση με τους τραπεζίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v