Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Κοντά στο μηδέν η ανάπτυξη το 2009

Ισχυρό σοκ προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο διοικητής της ΤτΕ, καθώς στην ετήσια έκθεσή του, που δίνεται μεθαύριο στη δημοσιότητα, αναμένεται να χαμηλώσει τον πήχη της ανάπτυξης κοντά στο μηδέν.

ΤτΕ: Κοντά στο μηδέν η ανάπτυξη το 2009
Ισχυρό σοκ προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, καθώς στην ετήσια έκθεσή του, που δίνεται μεθαύριο στη δημοσιότητα, αναμένεται να χαμηλώσει τον πήχη της ανάπτυξης κοντά στο μηδέν, από 0,5% που εκτιμούσε πριν από περίπου δύο μήνες.

Η εκτίμηση του κ. Προβόπουλου είναι δυσμενέστερη ακόμα και από το απαισιόδοξο σενάριο του υπουργείου Οικονομίας που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,2%, ενώ απέχει φυσικά πάρα πολύ από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,1% που παραμένει ο επίσημος στόχος της κυβέρνησης.

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ακόμα ότι στη χώρα μας φέτος θα χαθούν περίπου 23.000 θέσεις εργασίας και οι κλάδοι που θα πληγούν περισσότερο θα είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι κατασκευές και οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις.

Για το έλλειμμα, ο κ. Προβόπουλος αναμένεται να ζητήσει την ταχεία αποκλιμάκωσή του, ώστε να μηδενιστεί το 2012, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι αγορές θα συνεχίσουν να δανείζουν την Ελλάδα με δυσβάσταχτο κόστος.

Παράλληλα, θα καλέσει το οικονομικό επιτελείο να εντείνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ως ένα άμεσο μέτρο, ενώ θα ταχθεί και πάλι υπέρ της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης προκειμένου να γίνουν βαθιές τομές στο Ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας και τη λειτουργία του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αιχμηρός όμως αναμένεται να εμφανιστεί ο κ. Προβόπουλος και απέναντι των τραπεζών, ζητώντας να εξαντλήσουν όλα τα περιθώριά τους για μείωση των επιτοκίων, κατ’ αναλογία με τις μειώσεις που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης, θα καλέσει τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να αξιοποιήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό το πακέτο 28 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v