Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα τραπεζιτών για τα επιτόκια

Σκληρή, υπόγεια κόντρα έχει ξεσπάσει από την αρχή του έτους ανάμεσα στις ιδιωτικές τράπεζες και στα αμιγώς κρατικά πιστωτικά ιδρύματα με την ανοχή του Δημοσίου για τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Κόντρα τραπεζιτών για τα επιτόκια
Σκληρή, υπόγεια κόντρα έχει ξεσπάσει από την αρχή του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις ιδιωτικές τράπεζες και στα αμιγώς κρατικά πιστωτικά ιδρύματα, με την ανοχή του Δημοσίου για τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των μεγάλων αλλά και των μικρών ιδιωτικών τραπεζών έχουν επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες μεταβιβάσει, κατά μόνας, τόσο στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Παπαθανασίου την ενόχλησή τους για τη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η σύσταση του κεντρικού τραπεζίτη είναι σαφής: μειώστε τα επιτόκια στις προθεσμιακές προκειμένου να περιοριστούν δραστικά και τα επιτόκια των δανείων. Παρά τα λεχθέντα, λένε οι επικεφαλής των ιδιωτικών τραπεζών, οι κρατικές τράπεζες με την ανοχή του βασικού μετόχου τους, του Δημοσίου, συνεχίζουν να διατηρούν υψηλά τα επιτόκια στις καταθέσεις, με ιδιαίτερη ένταση από τον Ιανουάριο.

Μάλιστα, ο κ. Παπαθανασίου "σφυρίζει αδιάφορα", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και δεν παρεμβαίνει στις κρατικές τράπεζες έτσι ώστε να διευκολύνει τον ανταγωνισμό προς όφελος εντέλει του δανειολήπτη.

Στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό με την ανοχή του οικονομικού επιτελείου απαντούν πως οι δύο αυτές κρατικές τράπεζες δρουν κατ' εντολήν του υπουργού Οικονομίας. Ο τελευταίος από τη μία κατηγορεί τις εμπορικές τράπεζες ότι δεν μειώνουν τα επιτόκια και από την άλλη χρησιμοποιεί τα πιστωτικά ιδρύματα που ελέγχει το Δημόσιο προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το Δημόσιο είτε στα ομόλογα είτε στις κρατικού ενδιαφέροντος δουλειές.

Και μπορεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να αποτελεί έναν ειδικό πιστωτικό οργανισμό, το Τ.Τ. όμως λειτουργεί ως εμπορική τράπεζα, η οποία για να βρει τα κεφάλαια που απαιτεί το Δημόσιο στρέφεται στους καταθέτες...

Στον αντίποδα, επικρατεί η άποψη που υποστηρίζει ότι οι ιδιωτικές τράπεζες χρησιμοποιούν ως δικαιολογία το επιχείρημα αυτό ώστε να μην περάσουν όλη τη μείωση στα επιτόκια των δανείων προτού δουν φως στις αγορές.

Όπως κι αν έχει, η υπόγεια διαμάχη μαίνεται, με αποτέλεσμα ο Έλληνας δανειολήπτης να πληρώνει το καταναλωτικό δάνειο 6% υψηλότερα (σε σχέση με τον αντίστοιχο στην ευρωζώνη) και περίπου 2% περισσότερο το στεγαστικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v