Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Μείωση στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

Μείωση παρουσίασαν γενικά τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων το Φεβρουάριο του 2009. Εξαίρεση αποτελεί το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων.

ΤτΕ: Μείωση στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων
Μείωση παρουσίασαν γενικά τα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων το Φεβρουάριο του 2009. Εξαίρεση αποτελεί το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό άνω του ενός και έως 5 έτη, το οποίο σημείωσε μικρή άνοδο.

Αναλυτικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, σημείωσαν πτώση (κατά 17 και 19 μονάδες βάσης) το Φεβρουάριο του 2009 και διαμορφώθηκαν στο 0,98% και 0,73% αντίστοιχα.

Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος σημείωσε και αυτόν το μήνα ιδιαίτερα σημαντική πτώση κατά 102 μονάδες βάσης στο 3,87%. Τέλος, και το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos) σημείωσε πτώση (32 μονάδες βάσης) και διαμορφώθηκε στο 1,33%.

Όσον αφορά τα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 14,72%.

Το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια σημείωσε οριακή πτώση το Φεβρουάριο του 2009 και διαμορφώθηκε στο 6,63% από 6,66% το προηγούμενο μήνα.

Μείωση παρατηρήθηκε και στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος. Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 46 μονάδες βάσης στο 4,99% από 5,45% τον Ιανουάριο του 2009 και το μέσο επιτόκιο για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 4,12% από 4,24% το προηγούμενο μήνα.

Σημαντική μείωση παρουσίασε και το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, καθώς μειώθηκε κατά 39 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,16%. Αντίθετα, αυξήθηκε το επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη, το οποίο διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο του 2009 στο 5,56% από 5,50% το προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, σημειώνεται από την ΤτΕ, ότι σημαντική μείωση σημείωσαν το Φεβρουάριο του 2009 και τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη, παρουσίασε πτώση κατά 40 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο του 2009 στο 4,81% και το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης στο 4,25%.
 
Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε το μήνα αυτό κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,68%, ενώ το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 27 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,49%.

* Οι σχετικοί πίνακες που αφορούν τα επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων, καθώς και τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων και δανείων, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v