Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εννέα τραπεζες "βάζουν πλάτη" σε Ρουμανία-Σερβία

Σε συμφωνία για τη διατήρηση της έκθεσής τους αλλά και τη στήριξη των θυγατρικών τους στη Ρουμανία και με νέα κεφάλαια, κατέληξαν 9 δυτικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι Eurobank, ΕΤΕ, Alpha και Πειραιώς.

Εννέα τραπεζες βάζουν πλάτη σε Ρουμανία-Σερβία
Σε συμφωνία για τη διατήρηση της έκθεσής τους αλλά και τη στήριξη των θυγατρικών τους στη Ρουμανία και με νέα κεφάλαια, αν χρειαστεί, κατέληξαν 9 δυτικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι Eurobank, ΕΤΕ, Alpha και Τράπεζα Πειραιώς.

Οι υπόλοιπες τράπεζες είναι οι Erste Bank, Raiffeisen International, Unicredit, Societe Generale, Volksbank ενώ και οι εννέα ελέγχουν μερίδιο 70% στην τραπεζική αγορά της χώρας.  

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, υπό την προεδρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- της Κομισιόν και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην κοινή ανακοίνωση των εννέα τραπεζών, αναφέρεται ότι συμφωνούν σε κοινή δέσμευση για διατήρηση της έκθεσής τους στη χώρα, ενώ αναγνωρίζουν ότι οι θυγατρικές τους στη χώρα θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Όπως σημειώνουν, η ανάγκη για επιπρόσθετα κεφάλαια δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτά θα δοθούν, σύμφωνα με τις ανάγκες των θυγατρικών τους.  

Συμφωνία και για Σερβία

Την πλήρη στήριξή τους στις θυγατρικές τράπεζες που ελέγχουν στην σερβική τραπεζική αγορά τόνισαν, όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι δέκα μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί όμιλοι, κατά την συνάντηση εκπροσώπων τους στην Βιέννη.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθησή τους όσον αφορά την ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων για τις θυγατρικές στην Ρουμανία, οι τραπεζίτες εκτίμησαν πως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο για την παρουσία τους στην Σερβία.

Ενισχυτικά στην ομαλότερη μακροοικονομική προοπτική της Σερβίας συμβάλει και η συμφωνία της τοπικής κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάσει της οποίας η χώρα θα συνάψει δάνειο ύψους 3 δις ευρώ (4,1 δις δολάρια). Τέλος, εντός των επόμενων μηνών θα ολοκληρωθούν τα stress tests των τοπικών τραπεζών υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v