ΣΕΒΕ: Στο 7,2% του ΑΕΠ οι εξαγωγές το 2008

Η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανήλθε μόλις στο 7,2% του ΑΕΠ, ενώ από το 2006 ο δείκτης παρουσιάζει σταδιακή υποχώρηση, σύμφωνα με σημερινή συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ.

ΣΕΒΕ: Στο 7,2% του ΑΕΠ οι εξαγωγές το 2008
Οι επιδόσεις του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου για το 2008 καθώς και η παράλληλη πορεία των εξαγωγικών επιδόσεων των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ε.Ε. και της Εερωζώνης παρουσιάστηκαν σήμερα 26/3/09 σε συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Θωμαΐδης ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με την επισήμανση ότι, όπως προκύπτει ύστερα από διεξοδική έρευνα και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της Eurostat από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο παρουσιάζουν για το 2008 τους μικρότερους βαθμούς εξωστρέφειας στην Ε.Ε.-27.
 
Πιο συγκεκριμένα, η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας ανέρχεται μόλις στο 7,2% του ΑΕΠ, ενώ από το 2006 ο δείκτης παρουσιάζει σταδιακή υποχώρηση.
 
Ο κ. Θωμαΐδης παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν στην Ε.Ε. χώρες οι εξαγωγές των οποίων συνεισφέρουν στο ΑΕΠ μέχρι και 90%, όπως το Βέλγιο, ενώ ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 39%. Ενδεικτικό επίσης είναι το γεγονός ότι, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Κύπρο, στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. οι εξαγωγές συνεισφέρουν τουλάχιστον 15% στο ΑΕΠ τους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές στην τετραετία 2005 - 2008 αυξάνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 8%, ενώ οι εξαγωγές της Ε.Ε. και της ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν με 7,6% και 7,4% αντίστοιχα, δηλαδή με ρυθμό συγκριτικά χαμηλότερο της Ελλάδας. Παρ' όλα αυτά, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές διατήρησαν για το 2008 αυξητική τάση σε ποσοστό κοντά στο 3%, ενώ αντίθετα οι ελληνικές εξαγωγές παρέμειναν σχεδόν στάσιμες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), οι ελληνικές εξαγωγές για το 2008 αυξήθηκαν οριακά μόλις κατά 1,1% και ανήλθαν συνολικά σε 17,3 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές εισαγωγές για το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, αυξήθηκαν κατά 10,1%, λίγο περισσότερο από τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της πενταετίας 2004 - 2008. Η πορεία των ελληνικών εξαγωγών και εισαγωγών για το 2008 έχει ως συνέπεια την περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Πιο συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε για το 2008 στα 41 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 14,4% συγκριτικά με το 2007.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ωστόσο, ο κ. Θωμαΐδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), τα οποία δεν επαληθεύουν απόλυτα τα μεγέθη της ΕΣΥΕ για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς σύμφωνα με τη Eurostat οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν για το 2008 στασιμότητα (0%).

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισήμανε ότι η μειούμενη τάση των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές είναι η αιτία για τη διολίσθηση της χώρας μας στην 21η θέση στην κατάταξη των εξαγωγών της Ε.Ε. για το 2008, μία θέση χαμηλότερα συγκριτικά με το 2007. Επίσης, η κατάταξη της Ελλάδας αναφορικά με τις εξαγωγικές επιδόσεις των χωρών της ευρωζώνης για το 2008 είναι 13η μεταξύ των 15 χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, μία θέση χαμηλότερα σε σχέση με το 2007.

Αναφορικά με τους προορισμούς των ελληνικών προϊόντων, ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι ο κυριότερος εξαγωγικός εταίρος για τη χώρα μας το 2008 είναι η Ιταλία, αποσπώντας μερίδιο 11,5% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Αυτό οφείλεται μεν στη μικρή αύξηση των εξαγωγών προς την Ιταλία, κυρίως όμως αποδίδεται στην απώλεια μεριδίου από την αγορά της Γερμανίας, η οποία μέχρι και το 2007 ήταν πρώτη στην κατάταξη των ελληνικών εξαγωγών.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προς τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 8,8% το 2008 κατατάσσοντάς την πλέον στη δεύτερη θέση των κύριων εξαγωγικών εταίρων της Ελλάδας. Μέρος των εξαγωγών επίσης χάθηκε και από τις αγορές της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντίθετα, ιδιαίτερη δυναμική για το 2008 εμφάνισε η Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση της εξαγωγικής κατάταξης με μερίδιο 7,1%. Θετική επίσης κρίνεται η αύξηση των εξαγωγών προς την αγορά των ΗΠΑ κατά 28%, επαληθεύοντας την επιμονή του ΣΕΒΕ να την περιλαμβάνει τα τελευταία έτη μέσα στις κρίσιμες αγορές-στόχους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ παρουσίασε επίσης στοιχεία αναφορικά με την κλαδική διάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο κυριότερος κλάδος, ο οποίος φαίνεται ότι διευρύνει σταθερά την εξαγωγική του βάση, είναι αυτός των τροφίμων, απορροφώντας μερίδιο 18% των ελληνικών εξαγωγών για το 2008.
 
Η εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου των τροφίμων παρουσιάζει σταδιακή άνοδο στην πενταετία 2004 - 2008 με μέσο ετήσιο ρυθμό 12%. Σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν του κλάδου είναι τα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων, που συνεισφέρουν με ποσοστό 22% στις εξαγωγές του κλάδου. Εκεί όπου φαίνεται να χάνει ο κλάδος των τροφίμων για το 2008 είναι στα παρασκευασμένα λαχανικά και φρούτα, τα οποία παρουσιάζουν μείωση στην εξαγωγική τους δραστηριότητα κατά 3,6%, καθώς και στα λίπη και έλαια κατά 5,8%.

Αρνητικές είναι οι επιδόσεις του άλλοτε ανταγωνιστικού κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, ο οποίος συνεισφέρει με 11,2% στις ελληνικές εξαγωγές το 2008. Οι εξαγωγές του κλάδου στην πενταετία 2004 - 2008 σημειώνουν σταδιακή συρρίκνωση με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,6%, ενώ το 2008 παρουσιάζουν εκ νέου πτώση σε ποσοστό 4,5%.

Κλείνοντας, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε για άλλη μία φορά την ανάγκη στήριξης των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες φαίνεται να είναι αυτές που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος από τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης, καθώς και την απαραίτητη αναμόρφωση του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα την εξωστρέφεια και τη μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Θωμαΐδης παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΕΒΕ εν όψει της 14ης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών (Αθήνα, 30/3/09):

1. Κατάρτιση εθνικού σχεδίου δράσης για τη στήριξη των εξαγωγών από τα 4 συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΟΙΟ, ΥΠΕΞ, ΥΠΑΑΤ, ΥΠΑΝ).
2. Αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης έως σήμερα και υιοθέτηση μοντέλου εξωστρέφειας με στόχο τη μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας - Καθορισμός συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων:
* Αύξηση της αξίας των εξαγωγών έως το 2013 στο 10% του ΑΕΠ.
* Διπλασιασμός των εξαγωγών των ελληνικών περιφερειών με χαμηλή εξωστρέφεια (εξαγωγές < 10% ΑΕΠ) έως το 2013.
? Καθορισμός των 5 πιο ανταγωνιστικών ομάδων προϊόντων και οργάνωση στοχευμένων δράσεων προώθησης τους στις αγορές του εξωτερικού. 
*  Καθορισμός των 10 πιο δυναμικών αγορών - στόχων και ανάπτυξη οργανωμένων δικτύων διανομής.
3. Προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού μέσω στοχευμένων προγραμμάτων Regional Marketing.
4. Ανάδειξη του ρόλου της ποιότητας, της πιστοποίησης και της αναγνωρισιμότητας των ελληνικών φορέων στο εξωτερικό.
5. Ενίσχυση των εξωστρεφών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ 2007 - 2013.
6. Ενίσχυση και αξιοποίηση του θεσμού της ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων - ΟΑΕΠ.
7. Μείωση του διοικητικού κόστους, καταπολέμηση των γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών και βελτίωση των υποδομών, εισαγωγή καινοτόμων συστημάτων, όπως το E-Customs.
8. Αναπροσαρμογή του στόχου του 1,5% ΑΕΠ μέχρι και το 2015 για δαπάνες έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο