Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kόντρα εμπόρων - διαχειριστών malls για ενοίκια

Πιέσεις με στόχο τη μείωση των μισθωμάτων που πληρώνουν για θέσεις στα εμπορικά κέντρα ασκούν οι λιανέμποροι, καθώς η καταναλωτική κίνηση των πολυχώρων εμφανίζεται χαμηλή. Τι απαντούν οι διαχειριστές των malls.

  • της Πέννυς Κούτρα
Kόντρα εμπόρων - διαχειριστών malls για ενοίκια
Πιέσεις με στόχο τη μείωση των μισθωμάτων που πληρώνουν για θέσεις στα εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας ασκούν το τελευταίο διάστημα οι λιανέμποροι, καθώς η καταναλωτική κίνηση και ως εκ τούτου οι πωλήσεις εντός των πολυχώρων εμφανίζονται χαμηλότερες των προσδοκιών τους.

Αν και ανθεκτικότερα έναντι των παραδοσιακών αγορών, τα εμπορικά κέντρα έχουν δεχτεί πλήγμα από τη γενικευμένη πτώση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με παράγοντες του λιανεμπορίου, το μεν Golden Hall της Lamda Development στο Μαρούσι κινείται στο 70% των αρχικών εκτιμήσεων και το Athens Heart της Pasal στην Πειραιώς στο 50%.

Οι μισθωτές ωστόσο των καταστημάτων των πολυχώρων καλούνται να πληρώνουν μισθώματα, που καλύπτονται με πολυετείς συμβάσεις και ρήτρες, τα οποία είχαν συμφωνηθεί πολύ πριν εκδηλωθεί η κρίση.

Ήδη, έχουν εξανεμιστεί οι αμοιβές royalties επί του τζίρου τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι έμποροι βάσει των υπογεγραμμένων συμφωνιών, καθώς η μειωμένη καταναλωτική κίνηση δεν δικαιολογεί την καταβολή τους στους ιδιοκτήτες των malls.

Οι πιέσεις των λιανεμπόρων, ωστόσο, επεκτείνονται και στο βασικό μίσθωμα για το οποίο ζητούν ολιγόμηνη αναπροσαρμογή ή άλλου τύπου διευθέτηση, στη βάση μιας κοινά αποδεκτής φόρμουλας.

Προς το παρόν οι κινήσεις των εμπόρων είναι μεμονωμένες και δεν έχουν συντονιστεί υπό τη μορφή συλλογικού οργάνου ή συνδέσμου. Παρ' όλα αυτά διενεργούνται μεταξύ τους επαφές προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο έναντι των διαχειριστριών εταιριών των εμπορικών κέντρων, ώστε η διαπραγμάτευση να ισχυροποιηθεί.

Παράγοντες του εμπορίου, δε, σημειώνουν ότι το αίτημα αναπροσαρμογής ενοικίων προς τα κάτω προέρχεται από το σύνολο των επιχειρήσεων και όχι μόνο από τις μικρότερες και ίσως πιο αδύναμες.

Προς το παρόν οι διαχειριστές των εμπορικών κέντρων δεν έχουν αποδεχτεί τις προτάσεις μείωσης, έχοντας εξάλλου κάλυψη από τις συμβάσεις μίσθωσης, που αφενός εξασφαλίζουν τα τιμήματα και αφετέρου προστατεύουν τον εκμισθωτή από την πιθανότητα αποχώρησης κάποιου ενοικαστή με ρήτρες αποζημίωσης, οι οποίες δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες.

Προκειμένου να εκτονώσουν τις πιέσεις, οι διαχειρίστριες εταιρίες κινητοποιούνται ώστε να προωθήσουν την αναγνωρισιμότητα και να αυξήσουν την προσέλευση στα εμπορικά κέντρα. Ήδη τρέχει νέα καμπάνια για το Golden Hall, η οποία στοχεύει στο να αναδείξει την εικόνα του εμπορικού κέντρου ως προσιτή «κλειστή» αγορά, ενώ διαφημιστική καμπάνια και προωθητικές ενέργειες προγραμματίζει και η Pasal για το Athens Heart.

Στελέχη των εταιριών τονίζουν ότι βρίσκονται κοντά στους εμπόρους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Από την πλευρά τους οι έμποροι υπογραμμίζουν ότι σ’ αυτό το περιβάλλον μειωμένης ζήτησης θα πρέπει να προσαρμοστούν και τα ενοίκια στους εμπορικούς πολυχώρους, καθώς μια αδιάλλακτη στάση μπορεί τελικώς να γυρίσει μπούμερανγκ, να οδηγήσει σε αποχωρήσεις και τελικώς να απαξιώσει τη συνολική εικόνα των malls.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v