Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κωδικοποίηση στην εφαρμογή νομισματικής πολιτικής

Σε κωδικοποίηση και συμπλήρωση της Πράξης Σ.Ν.Π. 45/19.12.2000, όπως ισχύει, η οποία αφορά τα μέσα και τις διαδικασίες εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής προχώρησε το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής (Σ.Ν.Π.) της ΤτΕ.

Κωδικοποίηση στην εφαρμογή νομισματικής πολιτικής
Σε κωδικοποίηση και συμπλήρωση της Πράξης Σ.Ν.Π. 45/19.12.2000, όπως ισχύει, η οποία αφορά τα μέσα και τις διαδικασίες εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής προχώρησε το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής (Σ.Ν.Π.) της ΤτΕ.

Ειδικότερα το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής (Σ.Ν.Π.) της Τράπεζας της Ελλάδος με την Πράξη Σ.Ν.Π. 54/27.2.2004 προέβη στην κωδικοποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων που αφορούν το λειτουργικό πλαίσιο εφαρμογής της ενιαίας νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, στην Ελλάδα.

Η Πράξη αυτή καθορίζει αναλυτικά τους κανόνες οι οποίοι θα διέπουν τις σχέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ως μέλους του Ευρωσυστήματος, με τα αντισυμβαλλόμενα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, οι οποίες συνδέονται με τη διενέργεια των πράξεων νομισματικής πολιτικής και την παροχή ενδοημερήσιας πίστωσης.

Η Πράξη Σ.Ν.Π. 54/27.2.2004, αντικαθιστά την προηγούμενη σχετική Πράξη Σ.Ν.Π. 45/19.12.2000, όπως ισχύει σήμερα.

Με την Πράξη Σ.Ν.Π. 54/27.2.2004 επέρχονται ορισμένες μεταβολές στα μέσα και τις διαδικασίες εφαρμογής της ενιαίας νομισματικής πολιτικής, οι οποίες αποσκοπούν: α) στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της και β) στη βελτίωση του πλαισίου ελέγχου και κάλυψης των κινδύνων αναφορικά με τα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται ως ασφάλειες στις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος. Οι μεταβολές αποφασίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), και αποτυπώνονται στην Κατευθυντήρια Γραμμή ΕΚΤ/2003/16 που τροποποιεί την Κατευθυντήρια Γραμμή ΕΚΤ/2000/7.

Σημειώνεται ότι οι κυριότερες από τις προαναφερόμενες μεταβολές, είναι οι ακόλουθες:

α) Η διάρκεια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης περιορίζεται από δύο εβδομάδες σε μία εβδομάδα.



β) Οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, διάρκειας, κατά κανόνα, τριών μηνών, θα διενεργούνται την τελευταία Τετάρτη κάθε ημερολογιακού μήνα, αντί της πρώτης Τετάρτης κάθε περιόδου τήρησης ελάχιστων αποθεματικών.

γ) Τροποποιούνται τα μέτρα που αφορούν την κάλυψη των κινδύνων από τη μεταβολή της αγοραίας αξίας τίτλων και άλλων χρηματοοικονομικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια στις πράξεις νομισματικής πολιτικής και στην παροχή ενδοημερήσιας πίστωσης εκ μέρους του Ευρωσυστήματος. Τα κυριότερα σημεία των αλλαγών αναφέρονται στην ταξινόμηση των ασφαλειών σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με το βαθμό ρευστότητας, καθώς και τον καθορισμό νέων περικοπών αποτίμησης των τίτλων και άλλων χρηματοοικονομικών στοιχείων. Επίσης, δεν εφαρμόζονται πλέον αρχικά περιθώρια επί της χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Ευρωσύστημα.

δ) Καταργείται η χρήση τίτλων των εκτός ευρωζώνης κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους σκοπούς παροχής ενδοημερήσιας πίστωσης.

ε) Στον κατάλογο των αποδεκτών χρηματοοικονομικών στοιχείων περιλαμβάνονται πλέον μόνον εκείνα για τα οποία υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν διασυνοριακά εντός της ζώνης του ευρώ.

στ) Επαναπροσδιορίζονται αναλυτικότερα οι όροι και οι προϋποθέσεις που διέπουν τις αποδεκτές εγγυήσεις για τους τίτλους που χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής και την παροχή ενδοημερήσιας πίστωσης.

Επισημαίνεται επίσης ότι, πέραν των παραπάνω μεταβολών, με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1745/2003 της ΕΚΤ έχει ήδη τροποποιηθεί η χρονική οριοθέτηση της περιόδου τήρησης των ελάχιστων υποχρεωτικών αποθεματικών, μέτρο που και αυτό αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής.

Με τη νέα οριοθέτηση, η περίοδος τήρησης αρχίζει την ημέρα διακανονισμού της πρώτης πράξης κύριας αναχρηματοδότησης που ακολουθεί τη μηνιαία αξιολόγηση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Επιπρόσθετα, τυχόν μεταβολές των επιτοκίων των πάγιων διευκολύνσεων θα εφαρμόζονται, κατά κανόνα, από την πρώτη ημέρα της νέας περιόδου τήρησης των ελάχιστων αποθεματικών.

H έναρξη εφαρμογής της νέας Πράξης έχει προσδιορισθεί για τις 8.3.2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v