Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Eγκριση για την εξαγορά της ΟΑ από MIG

Την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για τις Μεταφορές Ιταλός Επίτροπος Αντόνιο Ταγιάνι. Δηλώσεις Κ.  Χατζηδάκη.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Κομισιόν: Eγκριση για την εξαγορά της ΟΑ από MIG
Την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για τις Μεταφορές Ιταλός Επίτροπος Αντόνιο Ταγιάνι δίνοντας με τον τρόπο αυτόν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με τη MIG.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το αναθεωρημένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης για την εταιρεία Ολυμπιακές Αερογραμμές καθώς και την εταιρεία Ολυμπιακή Αεροπορία υπηρεσίες δεν παρουσιάζει προβλήματα που να αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις.

Στο σκεπτικό της Επιτροπής αναφέρεται ότι η αλλαγή σχεδίου σε σχέση με αυτό που έχει εγκρίνει στις 17 Σεπτεμβρίου 2008, το οποίο ανέφερε ότι η πώληση θα γίνονταν με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, ήταν το αποτέλεσμα της χρηματοοικονομικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κριθεί άγονος και η πώληση να προχωρήσει με άμεση διαπραγμάτευση.

Με την απόφαση που έλαβε σήμερα η Επιτροπή θεωρεί ότι το αναθεωρημένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης δεν συνεπάγεται πρόβλημα σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις και έως τώρα οι ελληνικές αρχές συμμορφώνονται με την απόφαση που έλαβε η ΕΕ στις 17 Σεπτεμβρίου του 2008.

Η διαδικασία άμεσης πώλησης σύμφωνα με την Επιτροπή διευκολύνει την ταχύτερη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών εν συγκρίσει με το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού.

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από την ΕΕ στο γεγονός ότι η άμεση πώληση της εταιρείας εξασφαλίζει τη συνέχιση των δρομολογίων των άγονων γραμμών τα οποία επιδοτούνται από την ΕΕ και εντάσσονται στην υποχρέωση της Ελλάδας να παρέχει αεροπορικές υπηρεσίες σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Χατζηδάκης: Σε γερά θεμέλια στηρίζεται η πώληση της ΟΑ

Την ικανοποίησή του για την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε πριν από λίγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και αρμόδιος για την ιδιωτικοποίηση κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η έγκριση της ΕΕ είναι απόδειξη ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια. Αναφερόμενος στους εργαζόμενους ο υπουργός σημείωσε ότι με τον νόμο που έχει ψηφιστεί από την Βουλή υπάρχει πλήρης κάλυψη ενώ χαρακτήρισε λογικό και το να εργαστούν στην νέα εταιρεία κάποιοι από τους νυν εργαζόμενους.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι όπως έχει δρομολογηθεί η διαδικασία δεν υπάρχει κανένα κενό στο αεροπορικό έργο αφού η εταιρεία θα εκτελεί συνεχώς, και κατά το μεταβατικό διάστημα, το πτητικό της έργο.

Ερωτηθείς για τις διαφωνίες αναφορικά με την συμφωνία που εκφράζονται από την πλευρά της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Κωστής Χατζηδάκης ότι στο ΠΑΣΟΚ εκφράζονται πολλές θέσεις και δεν μπορώ να τις παρακολουθήσω ωστόσο ο ίδιος δήλωσε χαρούμενος που ακόμη και μέσα στο κόμμα της αντιπολίτευσης υπάρχουν φωνές που συμφωνούν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Τέλος υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι αύριο Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εγκρίνει την πώληση της ΟΑ.

Αμέσως μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

* Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Κ. Χατζηδάκη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v