Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πτώση Δείκτη Οικονομικού Κλίματος

Σε ιστορικό χαμηλό ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, που τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 47,2 από 55,4 τον Ιανουάριο του 2009 και 103,6 τον Φεβρουάριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ.

Νέα πτώση Δείκτη Οικονομικού Κλίματος
Σε ιστορικό χαμηλό ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, που τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 47,2 από 55,4 τον Ιανουάριο του 2009 και 103,6 τον Φεβρουάριο του 2008.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική συγκυρία που δημοσίευσε το ΙΟΒΕ για τον Φεβρουάριο του 2009, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχωρεί αισθητά, κλείνοντας πια έναν χρόνο συνεχούς μείωσης, εξέλιξη η οποία συμβαδίζει με την πορεία του δείκτη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο δείκτης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στις 47,2 μονάδες από τις 55,4 μονάδες τον Ιανουάριο, καταγράφοντας έτσι νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση, ενώ αντίστοιχο χαμηλό ρεκόρ σημειώνουν τον Φεβρουάριο άλλες 18 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων το Ην. Βασίλειο, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Συνεπώς, φαίνεται ότι η επιβράδυνση της υποχώρησης που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα δεν συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η καθοδική τροχιά των τελευταίων μηνών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας καταγράφεται επιδείνωση σε όλους πλην των υπηρεσιών, με εντονότερη εκείνη στη βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο και μικρότερη στις κατασκευές.

Εξάλλου, η ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον προηγούμενο μήνα φαίνεται ότι ήταν μάλλον συγκυριακή, αφού ο δείκτης επανέρχεται σε πτωτική τροχιά, εντείνοντας έτσι την ήδη παρατεταμένη περίοδο απαισιοδοξίας. Αναλυτικότερα: 

* Στη βιομηχανία ενισχύονται οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των παραγγελιών και της ζήτησης αλλά και οι εκτιμήσεις για μείωση της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο, με το ύψος των αποθεμάτων να θεωρείται υψηλότερο από το κανονικό από περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

* Στις υπηρεσίες, ελαφρώς καθοδικά κινούνται οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών και οι προβλέψεις των επιχειρήσεων σχετικά με την εξέλιξη της ζήτησης, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της βελτιώνονται. 

* Έντονα αρνητικό είναι το κλίμα στο λιανικό εμπόριο, με κατακόρυφη πτώση στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, διόγκωση του επιπέδου των αποθεμάτων και υποχώρηση των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο. Ωστόσο υπάρχουν και κλάδοι όπου ανακόπτεται η πτωτική πορεία των επιχειρηματικών προσδοκιών, όπως στα υφάσματα - ένδυση - υπόδηση και στα πολυκαταστήματα. 

* Στις κατασκευές σημαντική υποχώρηση καταγράφεται στις εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών, η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται εν μέρει από τη βελτίωση του δείκτη της απασχόλησης του κλάδου, αν και εξακολουθούν να υπερτερούν όσοι προβλέπουν μείωση έναντι εκείνων που αναμένουν άνοδο. 

* Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί εκ νέου, ύστερα από την πρόσκαιρη βελτίωση του Ιανουαρίου, με έντονη επιδείνωση τόσο στις προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και στην πρόθεση αποταμίευσης. Η μεγαλύτερη απαισιοδοξία καταγράφεται όμως στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ανεργίας, οι οποίες διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας έτσι τον έντονο φόβο των καταναλωτών για τις επιπτώσεις της κρίσης όσον αφορά στις θέσεις εργασίας.


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος καταγράφει ελαφρά υποχώρηση και τον Φεβρουάριο.

Ο δείκτης υποχωρεί κατά 2,2 μονάδες στην Ε.Ε. -μείωση αρκετά ηπιότερη της αντίστοιχης του Ιανουαρίου- και κατά 1,8 μονάδα στην ευρωζώνη -στα επίπεδα περίπου της μεταβολής του προηγούμενου μήνα- και διαμορφώνεται στις 61 και στις 65,4 μονάδες αντίστοιχα, παρουσιάζοντας τις χαμηλότερες επιδόσεις από τον Ιανουάριο του 1985.

Η επιδείνωση του κλίματος στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη οφείλεται στην υποχώρηση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς εκτός του λιανικού εμπορίου, όπου οι προσδοκίες βελτιώνονται οριακά, κατά 1 όμως μόλις μονάδα και στις δύο ζώνες.

Η βιομηχανία είναι ο τομέας που χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη επιδείνωση τον Φεβρουάριο, αφού ο σχετικός δείκτης υποχωρεί κατά 4 μονάδες στην Ε.Ε. και κατά 3 στην ευρωζώνη.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις κατασκευές επιδεινώνονται κατά 2 μονάδες στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, ενώ στις υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η υποχώρηση των σχετικών δεικτών είναι οριακή.

* Τα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης του ΙΟΒΕ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v